Renasci management

Luc Desender doet met RenaSci waar de politiek over leutert

OOSTENDE - Terwijl de politiek maar verder blijft leuteren over het milieu, kiezen ondernemers voor concrete actie. Luc Desender zal met RenaSci nu ook nog een complementaire  afvalverwerkingsinstallatie bouwen in Oostende, zo vernam Made in West-Vlaanderen. Het gaat het om een plastic-to-chemicals installatie die eind dit jaar klaar moet zijn. Bedoeling is om zogenaamd niet recycleerbare plastics om te zetten in herbruikbare materialen. De site zal worden gebouwd door het Nederlandse bedrijf Petrogas/BlueAlp en vormt een belangrijk onderdeel van de recyclagefabriek die het West-Vlaamse bedrijf RenaSci al aan het bouwen is in de kustplaats. Luc Desender neemt ook een meerderheidsbelang in het hoog aangeschreven Petrogas.

Het grootste deel van het wereldwijde afval wordt nog steeds gestort of verbrand. Volgens RenaSci kan dat anders. Niet alleen vanuit ecologisch en economisch perspectief, ook de Europese regelgeving dwingt de samenleving daartoe. RenaSci introduceert daarom Smart Chain Processing, een manier om afval volledig om te zetten in energie en grondstoffen zonder restafval. Via Smart Chain Processing -een modulair opgebouwd verwerkingssysteem waarin afval eerst automatisch gescheiden wordt- wordt de doelstelling concreet. De gescheiden afvalstromen worden vervolgens omgezet in energie én bruikbare materialen. Het productieproces wint 78% van de energie terug en dat moet resulteren in 100% grondstoffen en direct bruikbare producten, zoals EN590 diesel, naphtha en biokool. Bovendien is het hele proces energie onafhankelijk. De energie die hiervoor nodig is, wordt uit het niet recycleerbare afval gehaald. Een grote stap vooruit van een lineaire naar een circulaire economie, aldus Luc Desender.

Overname van technologie

De fabriek zal ook worden gebouwd in Oostende en op hetzelfde terrein van de circulaire afvalverwerker RenaSci. Het Nederlandse Petrogas wordt ingezet op basis van de ruime ervaring die zij heeft als systeem integrator en proces ontwikkelaar. Samen met RenaSci koopt het Nederlandse bedrijf Den Hartog de plastic-to-chemicals installatie. Samen hebben ze ook een belang verworven in de technologie van Petrogas/BlueAlp-groep. "Op die manier kunnen we de belangrijkste installaties van ons project in eigen beheer ontwerpen en bouwen", aldus Luc Desender. "De contracten zijn getekend en eind 2019 zal de plastic-to-chemicals installatie naast de andere installaties in bedrijf worden genomen."

Op het terrein van de circulaire afvalverwerker RenaSci komt jaarlijks 120.000 ton afval binnen. Dit zal worden gesorteerd en de moeilijk te verwerken plastics gaan dan de plastic-to-chemicals installatie in. Op deze manier zullen bijvoorbeeld landbouwplastics en de plasticfolies van etenswaren hergebruikt worden. Deze plastics worden normaliter allemaal gestort of verbrand. De plastic-to-chemicals installatie maakt er dus nieuwe grondstoffen van.