Desender Luc Renasci 2020

Luc Desender pakt uit met een wereldprimeur ‘Made in West-Vlaanderen’

[caption id="attachment_68299" align="alignleft" width="360"] De oliekraker van Renasci[/caption]

 

OOSTENDE - In Oostende werd zopas de installatie opgestart die vanuit plastic afval zowaar olie kan distilleren. Een technologisch hoogstandje en volgens de Brugse ondernemer Luc Desender (ex-Electrawinds) nog nooit eerder vertoond in de wereld. Op 17 september, om 5 uur 's morgens was het zo ver en kwam de eerste olie boven drijven. Bruggeling Luc Desender realiseert dit huzarenstukje en deze wereldprimeur via een joint venture met de Nederlandse technologie- en energiegroep Petrogas/bluealp/Den Hartog. Renasci, het afvalverwerkend bedrijf van Luc Desender dat ook in de stijgers staat, is inmiddels ook aandeelhouder geworden in Petrogas/buealp.

Op jaarbasis moet de nieuwe installatie in de haven van Oostende zowat 20 miljoen liter olie kunnen aanmaken, 'Made in West-Vlaanderen'.  "De grote olie- en chemiebedrijven volgen onze investering met argusogen", weet Luc Desender. Hun belangstelling gaat zowel uit naar het eindproduct als dusdanig als naar de engineering van de installatie. Het potentieel heet gigantisch te zijn.

"Nu al krijgen we vanuit het buitenland vraag om dergelijke installatie aan te kopen, te installeren en te exploiteren", aldus Desender. "Dit kan leiden naar een aanzienlijke multiplicator waar we het effect zelfs nog niet helemaal kunnen van inschatten. De investering past ook binnen de EU-plannen horizon 2030 waarbij circulaire oplossingen en een beter afvalbeleid centraal staan."

Nieuwe dimensie in de afvalwereld

Inmiddels staat op dezelfde site ook de nieuw fabriek van Renasci in de stijgers waar het plastic to chemicals proces een deel van is. Het nieuwe bedrijf, eveneens in de haven van Oostende, wil een tweede leven geven aan industrieel afval. De fabriek draait nu proef. Eens op kruissnelheid zou 120.000 ton afval een nieuwe en voor de economie een bruikbare bestemming moeten krijgen. Het einddoel moet zijn om 100 procent circulair te werken, maar dat is op vandaag nog niet het geval. "Maar tehnologisch is dat haalbaar middels een aantal extra investeringen", aldus Luc Desender die na het Electrawinds-verhaal in alle stilte de rug rechtte.

Het Renasci-team heeft zowat tien jaar voorbereid aan het project met een investeringsenveloppe van circa 65 miljoen euro. "Na het falen van Electrawinds hebben banken en investeerders mij gelukkig die nieuwe kans gegeven", aldus een immer bescheiden Luc Desender. "Op holdingniveau heeft Renasci nu als aandeelhouders Guy Declercq, Carlo Vermeersch en Axel Debuysser, alsook de Trides holding. In 2014 werden de eerste plannen voor deze fabriek al op papier gezet, door ingenieur Piet Vanoutrive en mezelf en dan was het uitkijken voor vergunningen en het zoeken naar investeerders. In mei 2019 was er op deze site in de haven nog niets te zien, nu is Renasci een feit. De fabriek is ook een voorbeeld inzake energiebeheer en duurzaamheid. Alle afvalwater wordt bijvoorbeeld gerecycleerd en we zijn totaal energie onafhankelijk."

Grote toekomst voor West-Vlaanderen

Renasci werkt aan de inkomzijde met de klassieke afvalbedrijven. Volgens Luc Desender heeft het concept van Renasci ook een grote toekomst. Hij verwijst naar heel wat buitenlandse interesse.  "Het zou mooi zijn mochten we met een West-Vlaams consortium van bedrijven die elk hun competentie hebben en in samenwerking met onze Nederlandse partners deze technologie kunnen uitrollen. Verschillende West-Vlaamse bedrijven werkten nu al mee aan de site in Oostende. Ons finale doel is eenvoudig: de wereld van het afval definitief in de richting van circulaire recyclage sturen."