Kuurne-Brussel-Kuurne

Meulebeekse uitgeverij Bibliodroom zet de geschiedenis van Kuurne-Brussel-Kuurne te boek: “Altijd rijdt er een schrandere boekhouder mee.”

KUURNE - Op zondag 26 februari wordt Kuurne-Brussel-Kuurne voor de 75e keer verreden. Bij de jubileumeditie hoort een excentriek boek, met de prachtige titel Ze zin doa!. Helemaal conform het DNA van de wielerklassieker die traditioneel het seizoen opent. Kuurne-Brussel-Kuurne is ook meer dan een koers die zijn wortels heeft in het interbellum en tot in 1979 aan de bezoekers langs de weg en de buurtbewoners vroeg om een duit in het zakje te doen, zodat alles leefbaar zou blijven.

 

Een professionele wielerkoers koers organiseren, is vandaag vooral een kwestie van voldoende subsidies en sponsors vinden. En dan maar hopen op de nodige exposure. Maar daar heeft de legendarische koers – waar zelfs de Nederlandse topjournalist Mart Smeets zo lyrisch over schrijft in het boek – de voorbije decennia nooit aan ontbroken.

De organisatoren van Kuurne-Brussel-Kuurne, met de bewonderenswaardige Jos Callens op kop, weten het beter dan wie ook: altijd wordt hun koers op de een of andere manier vergeleken met de Omloop Het Nieuwsblad die rond dezelfde tijd doorgaat. Een soort kip/ei discussie. Wie was er het eerst en wie was het meest belangrijk? Het boek ‘Ze zin doa!’ geeft een poging tot een sluitend antwoord.

Koersgeheimen vinden, naast tal van anekdotes en historische en heroïsche verhalen, alvast verrassend hun plaats in het boek. Eindelijk wordt duidelijk of de relatie met De Omloop Het Nieuwsblad op zaterdag een geslaagd huwelijk is, dan wel een verstandshuwelijk of latrelatie. Er is een poging tot een antwoord op de vraag of wie wint in Kuurne een slechte Omloop reed of omgekeerd. In 1978 zegeviert niet diegene die als eerste over de meet komt. Wel hij die het best het reglement kent. Want: er fietst altijd wel een schrandere boekhouder mee in het peloton, zo luidt de conclusie.

Roman of thriller?

De fel bevochten plaats op de wielerkalender is een roman waard, of is het een thriller? Brussel, aller et retour. Ooit verzetten de Brusselaars zich zelfs tegen het idee om terug naar West-Vlaanderen te rijden. Maar ze haalden bakzeil. Nu tekent de legendarische koers zelfs voor een uitstap over de taalgrens met enkele stevige hellingen scherprechter die doorslaggevend kunnen zijn in winst of verlies.
Het boek is een stijlvol kijk- en leesboek dat de sfeer van de koers helemaal uitstraalt. Bijeen geschreven door een keurgroep van verschillende auteurs met een goede pen. Unieke foto’s zetten de sappige verhalen ook kracht bij.

info: uitgegeven bij Bibliodroom