De oprichting van Adelta werd bezegeld in aanwezigheid van minister Demir. Foto: Joris Herregods De oprichting van Adelta werd bezegeld in aanwezigheid van minister Demir. Foto: Joris Herregods

Minister Zuhal Demir heeft duidelijke boodschap voor andere watermaatschappijen: “Fuseer of Vlaanderen legt het op”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft alleen maar lof voor de fusie tussen de watermaatschappijen Water-link en Pidpa in de provincie Antwerpen, maar ze heeft een duidelijke boodschap voor de andere Vlaamse watermaatschappijen. “Ik hoop dat de rest het Antwerpse voorbeeld volgen, zo niet zal Vlaanderen optreden”, zegt Demir.

Adelta is de naam van het nieuwe waterbedrijf in de provincie Antwerpen. Het is een fusie van Water-link en Pidpa. Dat beide maatschappijen samengaan in één bedrijf, werd woensdagavond bezegeld in aanwezigheid van minister Zuhal Demir. “Ik ben blij dat deze sector beseft hoe belangrijk het is om de krachten te bundelen. Met de klimaatverandering staan we voor grote uitdagingen. Het is dan belangrijk dat heel ons watersysteem kritisch in vraag wordt gesteld.” De minister is blij dat Water-link en Pidpa dat ook deden.

Lees ook: Pidpa en Water-link worden grootste drinkwaterproducent in Vlaanderen

Vlaanderen telt met zeven miljoen inwoners zes à zeven watermaatschappijen. Dat is volgens de minister te veel. “Als New York drinkwater kan leveren aan acht miljoen inwoners met één watermaatschappij, waarom heeft Vlaanderen er dan zeven nodig? Water-link en Pidpa geven nu het goede voorbeeld. Ik hoop dat andere drinkwatermaatschappijen hun voorbeeld volgen. Met een groot waterbedrijf verhoogt de efficiëntie, verbetert de dienstverlening en blijft drinkwater betaalbaar. Daarom jaag ik de andere watermaatschappijen wat op. Ga voor fusies, want anders zal Vlaanderen dit decretaal opleggen.”

Goedkoopste water

Dat het moeizame onderhandelingen waren, wordt door Water-link-voorzitter André Gantman en zijn Pidpa-collega Mieke Van den Brande ook niet ontkend. Op het einde van de onderhandelingen liep het bijna mis toen in de stad Antwerpen plots twijfels rezen. “De weg naar de fusie was lang en niet gemakkelijk”, zegt Van den Brande. Gantman houdt het bij “moeilijke momenten”. Toch zijn beiden overtuigd over de noodzaak van de fusie. “Het doel is om onze klanten het beste en goedkoopste water te blijven leveren”, zegt Gantman.

Foto: JORIS HERREGODS
Foto: JORIS HERREGODS

Adelta is vanaf 1 januari een feit en zal 1.350 werknemers tellen. De nieuwe watermaatschappij voorziet 1,8 miljoen inwoners uit 69 steden en gemeenten in de provincie Antwerpen van drinkwater. Het levert ook water aan de industrie in de haven. ‘Delta’ in de nieuwe naam verwijst naar ‘rivierdelta’, een vruchtbaar uitgestrekt gebied waar land en water samenkomen. De letter ‘A’ vooraan die achteraan terugkomt, verwijst naar het circulaire denken van het bedrijf door water te recycleren en te hergebruiken. De slogan is “Slimmer water. Samen sterk”.