Zoute Grand Prix broers Bourdon 21

New look Zoute Grand Prix neemt afscheid van de broers Bourgoo

KNOKKE - Het Antwerpse CIM Capital heeft afscheid genomen van de broers Bourgoo, de tenoren achter de Zoute Grand Prix. Dat wordt door verschillende ernstige bronnen aan Made in West-Vlaanderen bevestigd. De in 2023 aan het licht gekomen financiële malversaties waren er te veel aan. CIM Capital, specialist in turn arounds, tekent sinds kort voor de meerderheid in de Zoute Grand Prix. Marck Coucke voor de minderheid.  

De rechtbank in Brugge had in mei het herstelplan van de Zoute Grand Prix (ZGP) groen licht gegeven. Dit kon alleen nadat de tientallen schuldeisers bereid waren om 60 procent van hun uitstaande schulden kwijt te schelden en dus vrede te nemen met de  uitbetaling van 40 procent.

Dat plan werd toen op tafel gelegd door het Antwerpse CIM Capital, dat het event ZGP ‘onder voorwaarden’ overnam. Over de diepere oorzaak van de schuldenput van ZGP – het zacht uitgedrukte twijfelachtige beheer van de broers Bourgoo – werd lange tijd door geen enkele instantie met een woord gerept. Maar nu dus wel. De broers verdwijnen van het voorplan bij de Zoute Grand Prix.

Opgebouwde schuldenberg

Made in West-Vlaanderen publiceerde in maart en in primeur de schuldenberg die ZGP opgebouwd had, en dat was niet min: 5 miljoen euro, verdeeld over 72 schuldeisers, waarvan zowat de helft kmo’s uit West-Vlaanderen.

Tot in de herfst van vorig jaar was Yvan Vindevogel (Damier Group) referentie aandeelhouder bij ZGP. Hij trok zich meteen terug toen er malversaties bleken te bestaan in de boekhouding. De eerste verantwoordelijkheid van de broers Bourgoo, die het dagelijks management voor hun rekening namen, maar het kennelijk niet zo nauw namen met bepaalde uitgaven (in eigen voordeel). De broers zelf hielden altijd vol dat vooral corona de schuldenput van de ZGP veroorzaakt had. Iets wat door de media ook kritiekloos geslikt werd.

De schuldeisers die de dupe waren van het gevoerde beleid, hadden er hun vragen bij maar slikten de bittere pil door en kregen beduidend minder geld uitbetaald dan hun uitstaande schuld.