westvleteren

Paters van Westvleteren brengen hun bier (met mondjesmaat) buiten de abdijmuren

WESTVLETEREN - De paters van Westvleteren zullen nu ook hun bier buiten de eigen abdij verkopen. Het bier zal deel uitmaken van een degustatiebox, met acht verschillende trappistenbieren, met onder andere Orval en La Trappe. Volgens de Internationale Vereniging Trappist (IVT) hebben de paters hun medewerking verleend, omdat die met de box informatie over de trappisten willen delen.

Het bier van Westvleteren wordt wel eens het beste bier ter wereld genoemd. Voor discussie vatbaar, maar dat nieuws deed de voorbije jaren de ronde als een lopend vuurtje. De gevolgen waren niet min: op bepaalde dagen was het voor de abdij van Westvleteren aanschuiven om het lekkers aan te schaffen. Dat kon toen ook enkel met mondjesmaat (in principe twee bakken). Knap gezien ook van de paters, niet alleen qua marketing maar ook commercieel: door een soort schaarste te creëren kon de prijs ook systematisch hoog worden gehouden. "De paters zelf beweren dat ze enkel bier brouwen om van te leven en ook om bepaalde investeringen te kunnen dragen", zegt een kenner van de sector.

Nu wordt, althans partieel, afgestapt van dat scenario en wordt Westvleteren ook aangeboden samen met aanverwante trappistenbieren. De Internationale Vereniging Trappist, waarin 14 trappistenbrouwers zitten, brengt voor het eerst een eigen bierpakket uit. In het pakket zit ook het moeilijk te verkrijgen bier van Westvleteren, dat normaal alleen in de abdij in kleine hoeveelheden verkocht wordt. Maar ook de Authentic Trappist Box, zoals het kistje heet, zal zich niet overal laten vinden: enkel in een handvol abdijen en de bijbehorende cafés in België en Nederland. De oplage is, voorlopig althans, beperkt tot 1.000 stuks.

Klassieke distributie

De box komt er naar aanleiding van de vernieuwde website van de Internationale Vereniging Trappist. Het houten kistje van 59 euro bevat 8 trappisten: vijf Belgische (Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren), twee Nederlandse (La Trappe en Zundert) en het Amerikaanse Spencer. Het is een duurzaam ontwerp uit milieuvriendelijk hout, bedoeld om steeds weer aan te vullen, en vervaardigd door de beschutte werkplaats Stallbois. Nog dit: de gespecialiseerde distributeurs in trapistenbier (in Vlaanderen heeft elke regio er zo een) vragen al langer aan de paters van Westvleteren om het begeerde bier te kunnen verdelen via de klassieke kanalen.