Persoone Vaticaan

Paus Franciscus ontvangt West-Vlaamse chocolatier Dominique Persoone in Rome

BRUGGE - Op Goede Vrijdag moest de Paus nog forfait geven voor de paaswake. Maar de hoogste kerkdrager vond in de paasweek wel tijd om de West-Vlaamse ondernemer Dominique Persoone op het voorplein in Vaticaanstad te ontvangen. De Brugse ondernemer had een geschenkje mee voor paus Franciscus. Twee maal raden wat dat was? Juist. Chocolade.

Dominique Persoone mocht persoonlijk bij de paus langsgaan omwille van een zeer specifieke reden: het aandeel van de Brugse chocolatier in de bouw van een chocoladefabriek in het Congolese Virungapark.

Het bekende park is geen evidente plaats want er wordt al jaren terreur gezaaid door rebellen. Maar Persoone zette door. Hij geeft er werk aan tientallen locals die hij eigenmachtig opleidde. "De paus was erg onder de indruk van ons project", aldus Persoone in een reactie bij de VRT.

Uitstekende rol

Het was de Belgische ambassade in Rome die een dag had georganiseerd over cacao en wat daarrond allemaal misloopt. Denk maar aan kinderarbeid, slavenhandel enzovoort. "Ik ging er spreken over onze chocoladefabriek in het Virungapark in Congo, waar we de lokale bevolking aan het werk zetten en hen een eerlijke prijs betalen voor hun werk", aldus nog Persoone.

Het onderhoud met de kerkvader duurde naar schatting vijf minuten. "De paus zei dat hij ons werk in Congo waardeert", aldus de Brugse topondernemer. "Dat het voor een sprankel hoop zorgt in de regio, die erg onrustig is. Hij vroeg ons ook om zeker niet op te geven. Wij hebben hem gevraagd om zijn diplomatieke rol zeker te blijven spelen."

foto: The Chocolate Line/Dominique Persoone