Laga Hilde

Philippe Vlerick, Hilde Laga en Michèle Sioen kleuren de top tien van machtigste bestuurders van het land

KORTRIJK - Drie West-Vlaamse toppers eisen een plaatsje op in de top tien van machtigste bestuurders van op de beurs van Brussel genoteerde bedrijven. Philippe Vlerick staat op plaats drie, Hilde Laga op plaats vijf en Michèle Sioen op plek zeven.

De krant De Tijd pluisde uit wie waar welke mandaten bekleedt bij beursgenoteerde bedrijven. Met de bedoeling zo tot inzicht te komen over wie bij leven en welzijn de machtigste bestuurders van het land zijn. Philippe Vlerick, in de vorige lijst (2018) nog terug te vinden op nummer één, verliest twee plaatsen omdat hij één mandaat minder heeft nadat hij zijn bestuursfunctie bij Hamon heeft opgegeven. Hij is wel nog 'incontournable' bij onder meer KBC, biotechbedrijf Oxurion, Smartphoto en gasrederij Exmar.

Zakenadvocate Hilde Laga wordt door de Tijd beschreven als dé spin in het web van beursgenoteerd België. Niemand zou zelfs meer invloed hebben, vindt de krant. Via haar mandaten slaat ze een brug tussen meer dan 150 bestuurders en tientallen bedrijven. Laga is als bestuurder onder meer actief bij de GIMV, bij Barco, bij Greenyard en bij Agfa Gevaert. De Tijd berekende dat ze liefst 153 keer de schakel is tussen twee bestuurders of twee bedrijven op Euronext Brussel.

Nog dit: in de top twintig vinden we ook nog de West-Vlamingen Koen Dejonckheere (bekend als gedelegeerd bestuurder van de GIMV) en Bert De Graeve terug, respectievelijk op plaats 15 en 11.