Roeselare eert traditie van het ondernemerschap

Roeselare'Hier huist traditie', zo heet een nieuw boek dat zopas werd uitgegeven bij Bibliodroom. 36 zaakvoerders van generatiebedrijven uit de regio Roeselare doen er hun verhaal.

Vorig jaar startte erfgoedcel TERF met het project ‘Generatiebedrijven’. Hierbij ging ze op zoek naar bedrijven die minstens drie generaties in handen zijn van dezelfde familie in de regio Roeselare.  West-Vlaanderen staat bekend als een ondernemende regio. Geen wonder dus dat ook hier flink wat generatiebedrijven actief zijn. In totaal werden 36 bedrijven geïnterviewd. Het gaat over eenmansbedrijven en multinationals, industriëlen en dorpswinkels. De erfgoedcel sprak niet alleen met ondernemers die het bedrijf van hun ouders overnamen maar evenzeer met hun voorgangers.

Hun verhalen zijn nu samengebracht in het boek ‘Hier huist traditie, straffe generatiebedrijven van bij ons’. Deze publicatie is een mooie weergave van alles wat een generatiebedrijf zo typerend maakt: doorzettingsvermogen, innovatie, grenzeloos ondernemerschap en een lange familiale traditie. Prachtig fotomateriaal en oude documenten brengen de verhalen weer tot leven.

Deuredoen

Hans Maertens, Lichterveldenaar en topman bij Voka schreef het voorwoord onder de titel ‘Deuredoen’. Symbolischer kan het niet. Er is ook een epiloog van Brecht Demasure, auteur van de sociaal-economische streekgeschiedenis van de regio rond Roeselare. Hij plaatst de verhalen in een ruimere context. Volgende bedrijven werkten aan het project mee: Handsaeme, Deleclean, Decof, Gasquet, slagerij ’t Worstje, Pernelec, Klein Gistelgoed, Alphatech, agentschap Claeys, brouwerij Van Honsebrouck, Phaz, Maselis, Garage Vansteenkiste, bakkerij Willaert, Sambaer, Tabarin, slagerij Vermeersch, Dumoulin, Haelvoet, Elektro Varia, Bevernagie, Sima tours, ‘t Damberd, bloemen Vandendriessche, uitvaartzorg Feryn, Develtere, GoDecor, Geldhof, Miatex, Transport Demets, Electro Messeyne, bouwwerken Allaert, slagerij Soenen, Bossudecor, Wasserij Sint-Jan en Durezza.