Maes Roland corona

Roland Maes (CRM Group) roept bedrijven en burgers op tot een ecologische transitie

WAREGEM - Met Covid-19 heeft de natuur ons een pen in de hand gestopt waarbij we nu een historische kans krijgen om ons te verzoenen met haar. Dat zegt Roland Maes, CEO van het IT-consultancy bedrijf CRM Group uit Waregem. Hij organiseert later dit jaar (15 september) een summit CEO's 4 Climate waarbij het thema 'hoe ecologie en economie met elkaar verzoenen' centraal staat.

"Het doemverhaal voor onze kinderen en kleinkinderen, dat in de sterren stond te lezen, moeten we nu herschrijven in een echt toekomstverhaal, uitgetekend met groen-blauwe inkt", vindt Roland Maes. Dit virus heeft ons doen inzien dat de sense of urgency is aangebroken. In amper enkele weken tijd zijn we terechtgekomen in 2030, het vooropgestelde tipping-point voor ons milieu, klimaat én ons aller welzijn. We kunnen deze aardkluit geen 4 à 5 x klonen, of met andere woorden de natuurlijke hulpbronnen zijn niet oneindig. Onze ecosystemen werden danig op de proef gesteld dat zo’n dramatische wake-up call bijna onafwendbaar werd. Het wordt tijd dat we met zijn allen dagdagelijks bewust zijn over de noodzaak van een versnelde transitie van een koolstofeconomie naar een gemengde kool-waterstof-economie. Dit is geen opdracht van alleen politici, wetenschappers of techbedrijven maar dit wordt een dagdagelijkse opdracht van iedereen."

Oproep aan de burgers

Veel bedrijven zijn zich al een tijdje bewust van het aspect ecologie en zetten dat om in duurzaam ondernemen of een nieuw businessmodel met respect voor het milieu en de natuur. "De  wetenschap gaat al veel verder en zet niet alleen in op de vergroening van de economie waarbij wordt geleerd hoe de grootste ecosystemen op deze wereldbol duurzaam kunnen produceren zonder achteraf schadelijke stoffen te moeten afbreken op een energieverslindende manier", vindt Maes die de blauwe economie als voorbeeld neemt. "Maar de burgers blijven nog te veel aan de zijlijn staan, en ondergaan wat er allemaal op politiek, wetenschappelijk, technologisch vlak gebeurt zonder hier een impact op te hebben.  Velen kijken hierdoor ongeïnteresseerd weg van de milieu/klimaatproblematiek of miskennen alles wat boven hun hoofd wordt beslist hieromtrent. Wordt dit de volgende pandemie? Een pandemie van stress en geesteszieken? De enige zaligmakende oplossing hiertoe is de burger er massaal bij betrekken. Niet door de politiek, nationaal of Europees, oplossingen van hogerhand op te leggen. Wél door een buttom-up benadering waarbij de burgers politici informeren omtrent wat nodig is voor een duurzame toekomst zodat op hoger niveau de juiste en gepaste stimuli en steunmaatregelen kunnen aangebracht worden, rekening houdend met de socio-economische achtergrond van elke regio."

Duurzaam positivisme

"Dit participatief leiderschap kan een ganse omwenteling veroorzaken waarbij de burger zich weer nuttig voelt, ontketend van de demonen die de meest onheilspellende berichten de wereld in slingeren en de mensen existentiële angst aanjagen", denkt Maes tot slot. "Bovendien kan hierdoor de economie snel herleven want zoals Covid-19 heeft aangetoond:  gezondheid en economie is een en-en verhaal. Ik pleit dus voor een manifest positivisme, echter niet door te wachten op Godot, maar daadwerkelijk nu te gaan voor ‘change’, de enige constante zoals Darwin en Einstein lang geleden hebben bewezen op weg naar duurzame existentiële vooruitgang. Vandaar dan ook dat TAMARA, ‘There are many alternatives ready and available’, hét sleutelwoord is geworden. In de bedrijfswereld is dit bewustzijn reeds sterk aanwezig, nu nog de burger sensibiliseren en betrekken bij die transitie."