Smappee in Brussel

Smappee wil netwerk van 50 snellaadpleinen installeren in heel België

KORTRIJK - Smappee, het innovatief cleantech bedrijf uit Kortrijk, lanceert met trots Smartstop, een premium netwerk van snellaadpleinen in België met een revolutionaire aanpak voor het opladen van EV’s. In de regio Brussel (Sint-Pieters-Leeuw)  werd zopas een eerste Smartstop geopend in bijzijn van Minister Lydia Peeters. Met 18 snelladers is het meteen ook het grootste snellaadplein in Vlaanderen en het tweede grootste in België. Smappee mikt op 50 Smartstops tegen eind 2024 om zo een van de belangrijkste aanbieders van snellaadpleinen te worden in België.

 

 

 

Smartstop is een 100% Belgische innovatie. Het maakt gebruik van Smappee’s innovatieve snelladers en technologie, gebruikt 100% lokale hernieuwbare energie en is te vinden langs Belgische wegen.

"EV-rijders die laden bij Smartstop kunnen rekenen op een voordelig tarief omdat we de beschikbare energie optimaal gebruiken en inspelen op variabele tarieven", dixit Stefan grosjean oprichter en CEO van Smappee. "Onze geavanceerde AI-algoritmes houden rekening met day-ahead prijzen en weersvoorspellingen, zodat we laden met de goedkoopste energie. In het geval van een batterij, slaan we goedkope energie op om later te gebruiken voor laadbeurten op dure energiemomenten.”

Verder denken

Stefan Grosjean denkt ook verder. Dankzij die intelligentie kan Smartstop ook een oplossing bieden voor de overbelasting van het Belgische elektriciteitsnet.

“We kunnen het vermogen op bepaalde momenten inperken of het laden verschuiven naar rustigere momenten en zo een overbelasting voorkomen", zegt Grosjean nog. "Het systeem houdt daarbij steeds rekening met de noden van de chauffeur, zodat hij op het moment van vertrek voldoende opgeladen is.”, aldus Stefan Grosjean. “Smartstop getuigt van Smappee’s engagement om de energietransitie vooruit te stuwen en om als Belgische speler een voortrekkersrol te nemen in de markt. We liggen op koers om tegen eind dit jaar 50 Smartstops te ontwikkelen en die doelstelling te realiseren.”

Grote ambities

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters lanceerde deze legislatuur de oproep om het laadnetwerk in Vlaanderen uit te breiden tot 35.000 laadpunten tegen 2025 waaronder ook ultrasnelle laadinfrastructuur om de 25 kilometer langs snelwegen en grote verkeersaders.Het concept van snellaadpleinen wordt mee gefinancierd door de EU.

“De doorbraak van elektrische mobiliteit is een belangrijke maatregel in het kader van het Actieplan ‘Clean Power for Transport’", aldus de minister. "Met initiatieven zoals Smappee Smartstop ligt deze doelstelling binnen handbereik. Het is bemoedigend om een Belgische speler de markt van de snellaadpleinen te zien betreden. Smappee Smartstop zal aanzienlijk bijdragen tot de groei en toegankelijkheid van EV-laadinfrastructuur in onze regio.”

Smappee werd in 2012 opgericht door Stefan Grosjean en heeft zijn hoofdkwartier in een energieneutrale cleantech hub 'Snowball' in Harelbeke. Smappee heeft ook lokale vertegenwoordigingen doorheen Europa, de VS, Zuid-Afrika en Australië om de belangrijkste markten lokaal te bedienen.

Meer info www.smappee.com