Syntra West Kinderopvang_2021

Syntra West probeert knelpuntberoepen uit de wereld te helpen

BRUGGE - Knelpuntberoepen, niet ingevulde vacatures: HR-managers bij de bedrijven krijgen er al eens een punthoofd van. Het probleem sleept ook al jàren aan. Syntra West is vastbesloten en probeert zoveel mogelijk knelpuntberoepen in de opleidingsaanbieding te zetten. Wie niet waagt, niet wint.   

De lijst met knelpuntberoepen is lang, quasi onuitputtelijk. Hetzelfde geldt voor de opleidingstrajecten die Syntra West aanbiedt in de strijd tegen knelpuntberoepen: lang en onuitputtelijk, en vanaf dit jaar ook steeds meer.

Syntra west focust naar eigen zeggen meer en meer op die lacunes in de arbeidsmarkt. “Het valt op dat de klassieke knelpuntberoepen blijven bestaan ondanks corona”, aldus Sofie Barremaecker namens Syntra West. “Hoe je een unicorn kan worden op de arbeidsmarkt? Na een knelpuntopleiding ben je al aardig op weg.  Want een arbeidsmarktgerichte opleiding werkt.”

Niettemin blijft de vaststelling al jaren overeind: geschikte kandidaten vinden is en blijft een uitdaging. Corona of niet. “Uit de jaarlijkse VDAB-studie naar knelpuntberoepen, blijkt dat het momenteel moeilijk te voorspellen is, in welke mate de zoektocht naar personeel de gevolgen zal dragen van de onzekerheid omtrent economisch herstel”, aldus Sofie Barremaecker. “De klassieke knelpuntberoepen blijven desondanks de crisis overeind.  Met kennis en knowhow in de zorg, de bouw, de wereld van de technologie en IT kun je op de arbeidsmarkt momenteel de beste kaarten voorleggen.”

Samen met VDAB

Syntra is één van de geprefereerde partners van de VDAB om werkzoekenden op te leiden met een knelpuntopleiding. “Dankzij de praktische opleidingen mét docenten uit het werkveld kom je alvast goed voorbereid op de arbeidsmarkt”, besluit Sofie Barremaecker. “Zo hebben we de voorbije dagen een nieuwe opleiding gestart: Kinderbegeleider voor baby’s en peuters. Het is maar één voorbeeld uit de vele. We hebben daarbij  bijzondere aandacht voor werkplekleren en ruimte voor individuele begeleiding van de cursisten.”

info: www.syntrawest.be/knelpuntopleidingen