Franco-Belge

Talenproject TALATA moet op termijn ook de bedrijven in de grensregio ten goede komen

KORTRIJK – In Hogeschool VIVES campus Kortrijk werd het internationaal project TALATA gelanceerd. Talata staat voor ‘TAlent pour les LAngues, TAlent voor Talen’ en is een Frans-Belgisch grensoverschrijdend pilootproject gefinancierd door het Europese INTERREG-fonds. Daaraan nemen 12 Waalse, Franse en Vlaamse scholen en colleges deel. Het loopt loopt van 1 januari 2018 tot 30 juni 2019. De bedoeling is om de talenkennis aan te zwengelen bij jongeren, wat op termijn ook een cruciaal gegeven is voor de meeste bedrijven in de grensregio.  

De onderwijssector en de politici van de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai hebben de krachten gebundeld om de 9-14-jarigen te stimuleren de talen van de regio (Frans en Nederlands) te leren en te gebruiken.  Dit 18 maanden durende avontuur is opgebouwd rond een maatschappelijk model dat de initiatieven rond duurzame ontwikkeling bevordert die in de 12 pilootscholen worden georganiseerd. Ze vormen 6 tandems met telkens een Franstalige en een Nederlandstalige klas die stap voor stap gaan uitwisselen met elkaar.

Interculturaliteit, immersie-onderwijs, innovatieve en motiverende methodologieën, pedagogische uitwisselingen en onderwijsecologie staan op het programma van dit microproject. Het wordt mede  gecoördineerd en begeleid door docenten van de lerarenopleidingen uit VIVES, HELHa en ESPE LNF uit de Eurometropool. Via de website www.talata.be kan men de verschillende acties van het project volgen en delen we de good practices.

VIVES steekt met het studiegebied onderwijs vanuit campus Kortrijk stevig de schouders onder dit internationaal en interregionaal project. Coördinator van het project bij VIVES is Els Callens.