Nieuws West-Vlaanderen Telewerken vanuit het buitenland: de spelregels

Telewerken vanuit het buitenland: de spelregels

Telewerken vanuit het buitenland: de spelregels

Telewerk is helemaal ingeburgerd. En nu reizen weer mogelijk is, wint ook telewerken vanuit het buitenland aan populariteit. Toch zijn er enkele belangrijke spelregels om mee rekening te houden, zowel voor werkgever als werknemer.

Medewerkers moeten toelating vragen om vanuit het buitenland te telewerken. Ga je als werkgever akkoord, is een aanvulling op de arbeidsovereenkomst aangewezen.

Voor een periode langer dan een maand kan je een detacheringsovereenkomst opstellen. Gaat het om wekelijks een aantal dagen, dan is een addendum voor gelijktijdige tewerkstelling een optie. Daarbij kan je beslissen om het Belgisch arbeidsrecht te blijven toepassen, maar hou ook de plaatselijke arbeidswetgeving in het oog.

Voor sommige werknemers – bijvoorbeeld een Franse werknemer die normaal dagelijks in België werkt – bestaat wegens de coronacrisis wel een uitzonderingsregeling. Zij mogen tijdelijk van thuis uit werken, zonder impact op hun belastbaarheid of sociale zekerheidsregime. Is het telewerk niet gelinkt aan de coronacrisis, gelden deze uitzonderingsregels niet.

Socialezekerheidsbijdragen

Als werkgever breng je het best je arbeidsongevallenverzekeraar op de hoogte en ga je na wat de bepalingen per land zijn. Idem wat betreft reis- en autoverzekeringen.

In de regel zijn werknemers sociaal verzekerd in het land waar ze werken. Gelukkig voorzien diverse internationale akkoorden hiervoor een oplossing. Het land waar het telewerk plaatsvindt, bepaalt dan de te volgen regels. Gaat je werknemer bijvoorbeeld aan de slag in de Europese Economische Ruimte (EER), Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk, dan blijft vaak de Belgische sociale zekerheid in stand.

Voor andere landen moet je onderzoeken of er een bilateraal socialezekerheidsverdrag van toepassing is. Is er geen, dan zijn er enkele uitzonderingen waarbij de Belgische sociale zekerheid toch blijft gelden. De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) staat dit voor maximaal 6 maanden toe, met eenmalige verlenging van hoogstens 6 maanden. Onderzoek zeker of je ook moet bijdragen aan de buitenlandse sociale zekerheid bovenop de Belgische.

Administratieve en fiscale verplichtingen

Bij een inspectie in het buitenland kan je werknemer met een A1-document of ‘certificate of coverage’ (COC) – aan te vragen bij de RSZ – aantonen dat die in België sociaal verzekerd is. Een attest 138-ter is nodig als er geen bilateraal socialezekerheidsverdrag van toepassing is.

Volgens het werkstaatprincipe zijn we daarnaast belastbaar in het land waar we werken. Er is wel de 183-dagenregel. Verblijven werknemers niet langer dan 183 dagen in een ander land, vallen ze nog onder het Belgische belastingstelsel.

Denk ook aan een lokale meldingsplicht voor de tewerkstelling van een buitenlandse werknemer of de aanvraag van een lokale arbeidskaart. Je goed informeren is dus de boodschap.

SD Worx is meer dan een sociaal secretariaat. De hr-partner biedt een complete dienstverlening op het vlak van payroll, hr-administratie, optimale verloning en slim inzetten van medewerkers.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Brecht, Kortrijk
Brecht

Vandelanotte opent zijn tiende kantoor

KORTRIJK - Accountancy- en auditkantoor Vandelanotte bundelt de krachten met het accountantskantoor A&B-Kantoor uit Brecht. Dankzij de samenwerking bouwt Vandelanotte… Lees meer

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.