Agoria Fabriek 2020

Vandemoortele, Daikin en Veranneman pronken met de titel ‘Fabriek van de Toekomst’

IZEGEM - Audi Brussels (Vorst), Kautex Textron Benelux (Tessenderlo), Total (Evergem) en Vandemoortele (Izegem) mogen zich de nieuwe Fabrieken van de Toekomst noemen. De titel werd woensdag toegekend door de technologiefederatie Agoria en in aanwezigheid van minister Nathalie Muylle. Op zes jaar tijd is de selecte kopgroep van toekomstgerichte productiebedrijven in Vlaanderen uitgegroeid tot een club van 38 maakbedrijven die hier recent meer dan 1,7 miljard euro investeerden. Daikin en Veranneman (Ardooie) kregen de titel al toegekend in 2017 en kregen na een nieuwe audit een verlenging tot in 2023.

Tijdens de zesde editie van de Factories of the Future Awards kregen de winnende bedrijven de titel en de bijhorende award uit handen van Nathalie Muylle, federaal minister van Werk, Economie en Consumenten. "Die productiebedrijven hebben stuk voor stuk bewezen dat ze tot de internationale top behoren", zei Peter Demuynck, algemeen directeur van de technologiefederatie Agoria Vlaanderen. Agoria en onderzoekscentrum Sirris reiken al zes jaar samen de prijzen uit, in samenwerking met Sirris, Fevia Vlaanderen, Fedustria Vlaanderen, essenscia Vlaanderen, Centexbel, Catalisti, Wood.be en Flanders’ FOOD.

Fabrieken van de Toekomst moeten volgens Agoria investeren in digitalisering, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau. Ze moeten ook doordacht omgaan met energie en materialen en aandacht hebben voor betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers. Vanaf april 2020 plannen Agoria en Sirris een reeks bedrijfsbezoeken (link: https://www.agoria.be/factory-of-the-future-roadshow-2020/ ) bij de Fabrieken van de Toekomst. De aanpak en de transformatie-experten van de bedrijven staan telkens centraal.

Meer banen en investeringen

De 38 Belgische Factories of the Future investeerden de voorbije vijf jaar meer dan 1,7 miljard euro in infrastructuurvernieuwing, digitalisering en automatisering. Hun tewerkstelling steeg bovendien met 17 procent over de afgelopen 5 jaar. "Dat is het bewijs dat digitalisering, robotisering en automatisering niet ten koste van de werkgelegenheid  gaan, wel integendeel, en dit dankzij de groei in productiviteit en omzet", aldus Geert Jacobs, expert innovatie bij Agoria.

Meer dan 600 Vlaamse maakbedrijven in de technologische sector zijn ondertussen begonnen met de transformatie, onder begeleiding van de partners van het Factory of the Future-programma. Om nog meer bedrijven aan te moedigen, krijgen de beste leerlingen van de klas de titel ‘Fabriek van de Toekomst’.

Om uit te groeien tot een Fabriek van de Toekomst moeten de bedrijven zeven transformaties doorlopen. "Met het Factory of the Future actieprogramma begeleiden we nu al sinds 2012 de Belgische maakindustrie in de richting van een duurzame lokale verankering, door onder andere concepten van industrie 4.0 te introduceren’, zegt Herman Derache, algemeen directeur van Sirris. "Om succesvol te blijven - ondanks of dankzij razendsnelle technologische, economische en maatschappelijke evoluties - moeten onze bedrijven zich opnieuw heruitvinden en ook doordacht omgaan met energie en materialen, naast een mensgerichte aanpak."

Roadshow

Peter Demuynck, algemeen directeur van de technologiefederatie Agoria Vlaanderen, lauwert de inspanningen van de Vlaamse Factories of the Future en roept alle Vlaamse bedrijven op om hun voorbeeld te volgen. Agoria organiseert hiervoor binnenkort ook een Factory of the Future-roadshow waar Vlaamse ondernemers kunnen leren van de aanpak van de winnaars en met hen in dialoog kunnen gaan om hun eigen uitdagingen te toetsen aan de ervaringen van de laureaten. Deze roadshows worden ook gekoppeld met een lerend netwerk, waarin bedrijven samen worden ondergedompeld in de 7 transformatiedomeinen.