Club Brugge Manaert Vincent 19

Vincent Mannaert mag ‘bluvn goan’ als CEO van Club Brugge, maar twijfelt zelf

BRUGGE - Het bedrijf én de voetbalvereniging Club Brugge beleeft moeilijke tijden. Sportief dreigt zelfs een afgang als blauw-zwart zich volgende week niet kan kwalificeren als één van de vier clubs die in de nakompetitie voor de titel mogen spelen, en dat zou ook een grote financiële aderlating met zich meebrengen. Toch predikt de club zoveel mogelijk rust. Het bestuur van het blauw-zwarte bedrijf heeft de voorbije dagen alvast Vincent Mannaert herbevestigd als CEO. Maar er wordt meer nauwlettend toegezien op zijn functioneren. 

Vincent Mannaert zette zijn eerste stappen als manager van een voetbalclub bij Zulte-Waregem waar hij van 2007 tot 2011 aan de slag was. Toen maakte hij in een gelijkaardige functie de verhuis naar Club Brugge, waar hij inmiddels dus twaalf jaar actief is en zowel sportieve, organisatorische als financiële successen boekte. In februari 2021 werd bekend dat Mannaert eveneens aandeelhouder is van Club Brugge met een belang van 17,5 procent.

Het gaat momenteel minder met Club Brugge zelf, maar ook met Mannaert die – algemeen bekend – een alcoholprobleem heeft. De club heeft hem aangemaand om van de verslaving af te geraken, en de CEO heeft zijn medewerking toegezegd om aan de situatie te verhelpen. Naar aanleiding van zijn pas goedgekeurde herbenoeming stelt het bestuur van de club ook strikte eisen over het functioneren van zijn CEO.

Eervolle exit?

Volgens de krant De Standaard zoekt Mannaert echter niet meer naar een verlengd bedrijf bij Club Brugge. “Zelf is Vincent Mannaert minder zeker of hij volgend jaar nog CEO wil zijn”, zo schrijft de krant. “Aan zijn omgeving liet hij verstaan dat hij open staat voor een vertrek bij Club Brugge. Na twaalf jaar vindt hij het stilaan welletjes geweest. De sportieve en extra-sportieve problemen dit seizoen hebben zijn denken in die richting nog versterkt. De vlucht vooruit lijkt de snelste weg naar een eervolle exit.”

Als Club Brugge geen Champions League mag spelen, en die kans is groot, betekent dat 30 tot 35 miljoen euro minder inkomsten uit die jackpot. Volgens de laatst beschikbare cijfers (2022) is Club Brugge goed voor een omzet van 134 miljoen euro, waarvan zowat de helft naar spelerssalarissen gaat (68,7 miljoen euro, aldus cijfers in de media). De netto winst is veeleer bescheiden: slechts’ 4 miljoen euro. Daar tegenover staat dat er een eigen vermogen werd opgebouwd van 70 miljoen euro.