Dewilde Bert

‘Vlasambassadeur’ Bert Dewilde overleden

KORTRIJK – Op donderdag 27 februari is Bert Dewilde (95) overleden. Het nieuws raakte pas nu bekend. Hij was stichter en ere-conservator van het Nationaal Vlas-, Kant- en Linnenmuseum, ere-ondervoorzitter van ’t Manneke uit de Mane en gewezen cultureel stadsadviseur. Hij wordt ten grave gedragen op vrijdag 6 maart 2020 om 10.30 uur in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk. Stad Kortrijk biedt zijn medeleven aan de familieleden en opende een rouwregister voor deze veelzijdige en uiterst verdienstelijke stadsgenoot.

Bert (officieel: Gilbert) Dewilde werd geboren in Bissegem, vlasgemeente bij uitstek. Hij was een generatiegenoot van die andere bekende inwoner van Bissegem, kunstenaar José Vermeersch (1922-1997). Daarmee zijn twee belangrijke drijfveren in Dewildes leven aangehaald: kunst en cultuur enerzijds en vlassers en het vlasbedrijf anderzijds. Een derde liefde die hem kenmerkte was die voor de (volks)taal. Nog in 2012 schreef hij samen met Noël Maes het boekje ‘Kortriks vwo begunders en kenders’. Humor was nooit veraf. Hij was de geestelijke vader van Disten Pulle, de filosoof van Overleie, die gesmaakte conférences bracht, lang voor het begrip stand-up comedian Vlaanderen veroverde. Zijn typetje bereikte via Radio 2 een grote schare luisteraars.

Oprichter Nationaal Vlas-, Kant- en Linnenmuseum

De naam van Bert Dewilde blijft voor altijd verbonden met zijn levenswerk, de totstandkoming van het Nationaal Vlas-, Kant- en Linnenmuseum aan de Etienne Sabbelaan in Kortrijk. Het Nationaal Vlasmuseum opende de deuren in 1982, maar reeds sinds de jaren 1960 deed Dewilde research en ijverde hij ervoor om het vlasverleden van de regio niet teloor te laten gaan. Hij pakte het slim aan, met oog voor een educatieve aanpak, voor toeristische netwerken en voor een toegankelijke leidraad: de weg van vlaszaad tot linnen. Het volkse vlasverleden bracht hij extra in beeld in verschillende ‘kamers’ of huiselijke scènes, waarin vlassers met hun vrouwen en kinderen figureerden. Het geheel focuste op de tijd rond 1900 en het interbellum. Het standaardwerk ‘Twintig eeuwen vlas in Vlaanderen’ verscheen in 1984.

Deze lijn trok Dewilde door in de realisatie van het Kant- en Linnenmuseum in 1998. Hier kreeg de bezoeker naast een uitgebreide, technisch opgestelde collectie (per kantsoort, per toegepaste techniek) alle levensfases van een mens te zien, met telkens aangepast textiel, gaande van een doopkleedje en slabbetjes over een bruidsjurk tot ziekenhuislinnen en lijkwades. Opnieuw werden ‘van de wieg tot het graf’ de nodige ‘kamers’ ingericht, dit keer met bekende Vlamingen in figurantenrollen. Will Tura, Martine Tanghe, Rani Deconinck en Jessie Decaluwe zijn enkele namen. Ook het kerkelijk leven was nooit veraf. Een scène met een communiebank, waar de bezoekers op konden knielen, sprak tot de verbeelding.

De opvolger van het Nationaal Vlas-, Kant- en Linnenmuseum in Kortrijk is sinds 2014 Texture, ondergebracht in een voormalig vlasverzendhuis aan de Noordstraat 28. Stichter Bert Dewilde staat hier vereeuwigd in een kunstwerk van de hand van zijn dochter Inge.

Cultureel stadsadviseur

Als cultureel adviseur van de stad Kortrijk stond Dewilde vanaf 1967 ook mee aan de wieg van evenementen zoals Sinksen, stoeten en openluchtspelen, tentoonstellingen, de West-Vlaamse Textieldagen en de Stijn Streuvelsroute. De toeristische publicatie ‘Gids voor Groot-Kortrijk’ bracht hij samen met zijn schoonzoon Jean-Paul Vierstraete uit in 1982.

Hij ontving voor zijn lange carrière en gedegen inzet talrijke prijzen en medailles, onder meer de Groeningeprijs (1993) en de titel ‘West-Vlaming van het Jaar’ (1998). Dewilde startte zijn beroepsleven op basis van zijn diploma’s onderwijzer en regent Germaanse talen. Hij bleef heel zijn leven iemand die op mensenmaat heel veel anderen wist te enthousiasmeren voor taal en cultuur in Zuid-West-Vlaanderen.