Crevits 21 mooie nieuwe foto

Voka ‘zwaar ontgoocheld’ over vertrek van Hilde Crevits als minister van Werk, Economie en Innovatie

TORHOUT - Maandagavond laat viel de beslissing dat Hilde Crevits de opvolger wordt van Wouter Beke als minister van Welzijn. De switch van Crevits komt als een volslagen verrassing, ook al heeft ze zelf altijd een boontje gehad voor dat departement. Voka West-Vlaanderen reageert diep ontgoocheld, om niet te zeggen aangeslagen. Waarom nu, in hemelsnaam?   

Hilde Crevits volgt Wouter Beke op als minister van Welzijn in de Vlaamse regering. Haar bevoegdheden Werk en Economie gaan over naar Vlaams Parlementslid en Limburger Jo Brouns die zo de nieuwe minister wordt.

Crevits verlaat haar departement als minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw. “Als gezinspartij is dit departement voor ons absoluut cruciaal”, zo legt voorzitter Joachim Coens de keuze uit. “Daarom hebben we ervoor gekozen om onze meest ervaren minister door te schuiven naar dit zware departement. Hilde kent deze dossiers als viceminister-president al en zal dus een snelle start kunnen maken. Dit vind ik erg belangrijk voor het vertrouwen van de mensen, vooral in de sector.”

Voka West-Vlaanderen heeft vragen

Bij Voka West-Vlaanderen reageert men diep ontgoocheld. “Hilde Crevits wordt door de West-Vlaamse ondernemersgemeenschap beschouwd als één van de beste ministers in de Vlaamse regering”, aldus gedelegeerd bestuurder Bert Mons in een reactie aan Made in West-Vlaanderen. “Zo heeft ze schitterend werk geleverd door meer middelen voor het hoger onderwijs in het kader van levenslang leren naar hier te krijgen, een hele verdienste. Bovendien is vandaag mensen activeren prioriteit nummer één van de bedrijven om de vele vacatures in te vullen. Daarvoor heb je een politiek zwaargewicht nodig die Vlaams maar vooral federaal met de vuist op tafel kan slaan. Hilde Crevits was zo iemand. Ook bijvoorbeeld de VDAB-tanker moest ze in beweging zien te krijgen, en daar leek ze ook stapsgewijs in te zullen slagen. En misschien kon ze ook nog wel Dermagne dwingen om eindelijk werk te maken van het asymmetrisch arbeidsmarktbeleid. En nu dit? Neen, begrijpen doe we het niet, want het werk is bijlange nog niet af, en al zeker niet als je luistert naar de voorstellen die de Waalse PS dezer dagen de wereld instuurt. Weinig ondernemers zullen dan ook snappen waarom ze uitgerekend nu deze zo belangrijke departementen werk, economie en innovatie verlaat.  We nodigen de nieuwe minister, die we alle succes toewensen, alvast uit om naar West-Vlaanderen af te zakken voor een bezoek. Dan zullen we hem kunnen vertellen hoezeer de krapte op de arbeidsmarkt het ondernemerschap wurgt.”