jobbeurs

West-Vlaamse bedrijven zorgen voor groeispurt inzake jobcreatie

KORTRIJK, BRUGGE - Waar de tewerkstelling in Vlaanderen met 1,1% is toegenomen, steeg die in West-Vlaanderen dit jaar al met zo’n 1,7%. De West-Vlaamse bedrijven maken daarmee een inhaalbeweging, want vorig jaar liep de tewerkstelling nog ietwat achter op het Vlaamse gemiddelde. Vooral de diensten- & financiële sector en logistiek & transport doen het in West-Vlaanderen dit jaar merkelijk beter dan elders in Vlaanderen. De tewerkstellingsgroei in West-Vlaanderen zit ook gespreid over de verschillende groottes van bedrijf, weliswaar met een piek bij die met tussen de 100 en 200 werknemers.

De cijfers worden bekend gemaakt door HR-expert Acerta Consult en dit op basis van de gegevens van 25.600 bedrijven, waaronder 3.563 West-Vlaamse ondernemingen.

De Belgische economie groeide in het eerste kwartaal van 2024 met 1,3% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023, blijkt uit de meest recente cijfers van het Federaal Planbureau. De tewerkstelling in België groeide in mei 2024 dan weer met 1,13% ten opzichte van mei 2023, blijkt uit cijfers van Acerta Consult. Voor Vlaanderen gaat het om een stijging van 1,12%. West-Vlaanderen doet het met een stijging van 1,67% nog beter dan het Vlaamse en nationale gemiddelde in dezelfde periode. De provincie werkt daarmee de kleine achterstand van vorig jaar weg, toen de tewerkstelling met 1,43% groeide, terwijl die in Vlaanderen met 2,1% toenam.

De ene sector is de andere niet

De evolutie van de tewerkstelling verloopt niet in alle sectoren gelijk, zowel in Vlaanderen als meer specifiek in West-Vlaanderen.
Zo zien we bijvoorbeeld dat in twee sectoren die over heel Vlaanderen een jobverlies noteren, namelijk de bouw en de sector van de chemie/farma/energie, dat jobverlies ook in West-Vlaanderen zichtbaar is.

Langs de andere kant noteren enkele sectoren in West-Vlaanderen veel betere tewerkstellingscijfers dan Vlaanderen, het meest opvallend de diensten- & financiële sector en logistiek & transport, daar zit de grootste groei. De metaal- en maakindustrie noteert hier een positieve groei, in Vlaanderen een negatieve. Omgekeerd, terwijl de tewerkstelling in de groensector, groot- & kleinhandel en de horeca voor Vlaanderen positieve cijfers noteert, zijn die negatief in West-Vlaanderen.

“De diensten- en financiële sector zijn de drijvende kracht achter de jobgroei in West-Vlaanderen”, zegt Thijs Deklerck, kantoordirecteur Acerta Roeselare. “De afgelopen jaren hebben veel industriële bedrijven te lijden gehad onder de hoge energieprijzen en de sterke stijging van de loonkosten. Daarentegen bleef de dienstensector in ons land sterk groeien, wat zich nu vertaalt in een aanzienlijke toename van de tewerkstelling.”