Sommelier 24

West-Vlaming Ruben Struyve (21) is de beste sommelier van België

ZWEVEZELE - Maandag werd de verkiezingsuitslag van de 14de editie van ‘Sommelier of the Year’ en ‘Wine Lady of the Year’ bekendgemaakt. Winnaar van de Sommelier of the Year werd de 21-jarige West-Vlaming Ruben Struyve. Hij is afkomstig van Zwevezele maar werkt in het Ardeense restaurant La Table de Maxime. “Ondanks zijn jeugdige leeftijd maakte Ruben indruk op de jury met zijn kennis en communicatieskills", aldus juryvoorzitter Baudouin Meyhui.

Tijdens de sommelierproef peilt de jury nauwlettend naar de kennis omtrent foodpairing, wijn- en glaskeuze. De kandidaten die het best presteerden, werden uitgeroepen tot provinciale laureaten. Ook de blindproef met alcoholvrije wijnen en kazen had een hoge moeilijkheidsgraad.

Ruben studeerde aan hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Hij liep stage in La Table de Maxime in Paliseul in de provincie Luxemburg. Na zijn stage bood de eigenaar van het restaurant hem onmiddellijk een job aan als sommelier. Ruben werd met andere woorden een collega van Frederic Cabut, die vorig jaar de titel van Sommelier of the Year 2023 in de wacht sleepte. "Twee Sommeliers of the Year in hetzelfde restaurant, dat is toch wel iets uniek", aldus nog juryvoorzitter Meyhui.

Een erkenning

De verkiezing ‘Sommelier of the Year’ is geen wedstrijd maar een erkenning van de beste sommelier, waarbij de dagelijkse inzet en het professionalisme gelauwerd wordt. Om in aanmerking te komen voor de titel, moeten de kandidaten in een Belgisch restaurant werken en relevante beroepservaring hebben. Daarnaast moeten ze ook over de nodige technische kennis en communicatievaardigheden beschikken. Ze moeten vertrouwd zijn met de technische aspecten van een wijnkaart en het beheer ervan. Tot slot moeten ze ook aandacht schenken aan een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

De organisatie van de verkiezing is in handen van Home & Table by Meyhui, Foodprint en Club Prosper Montagné (CPM). Dit jaar maakten naast voorzitter Baudouin Meyhui ook Guido Francque, Frank Desmedt, Mathieu Vanneste, CPM-voorzitter Robert Vanlandeghem en enkele regelmatige restaurantbezoekers deel uit van de jury. De verkiezing werd voor het eerst georganiseerd in 2010. Een sommelier kan de titel van ‘Sommelier of the Year’ maar eenmaal in de wacht slepen. Gewezen winnaars kunnen bijgevolg niet meer worden voorgedragen.

Nog dit: Wine Lady of the Year 2024 werd Joyce van Rennes, keldermeester van kasteel Genoels-Elderen