Vindevogel-Yvan-nieuw

Yvan Vindevogel bereidt nieuwe meesterzet voor in de OTC-sector

KORTRIJK - Cooper Consumer Health, één van de belangrijkste participaties in de Damier Group van Yvan Vindevogel, is begonnen met exclusieve onderhandelingen met Viatris. Inzet: de overname van de over-the-counter (OTC)-activiteiten van Viatris.  Als de onderhandelingen na de nodige goedkeuringen van de ondernemingsraden in Frankrijk en Nederland tot een goed einde worden gebracht, zou dat eens te meer een meesterzet zijn van Vindevogel die in de OTC-branche al een zeer sterke positie heeft ingenomen. OTC staat voor producten zonder doktersvoorschrift. 

Door de overname zou Cooper Consumer Health een toonaangevend gezondheidszorgplatform in Europa op een groot aantal therapeutische gebieden. De Viatris OTC-portefeuille bestaat uit een portefeuille van ongeveer 200 merken, voornamelijk in Europa, met een sterke medische achtergrond, merkwaarde en steun van zowel consumenten als professionals in de gezondheidszorg.

De OTC-portfolio van Viatris zal de omvang van Cooper Consumer Health bijna verdubbelen, met een gecombineerde omzet van meer dan 1,1 miljard euro. De transactie omvat ook twee hoogwaardige productiefaciliteiten (Mérignac, Frankrijk en Confienza, Italië) en een R&D-centrum in Monza (Italië).

Mijlpaal

Yvan Vindevogel, voorzitter en CEO van Damier Group en voorzitter van Cooper Consumer Health, zei: "Dit is echt een belangrijke stap in de geschiedenis van Cooper Consumer Health. Met deze transactie verdubbelt Cooper Consumer Health in omvang en breidt het zijn geografisch bereik enorm uit. We geloven dat dit een vruchtbare bodem zal zijn voor verdere versnelde groei door zowel organische als externe mogelijkheden, voortbouwend op het werk dat we in het verleden hebben gedaan. We kijken ernaar uit om verder te investeren in deze groeiende merken en om nieuwe en belangrijke regio's aan te boren, zoals de DACH-regio en Scandinavië, en om onze aanwezigheid in een aantal regio's te versterken. Tot slot gaat mijn speciale dank uit naar het managementteam en de adviseurs van Cooper Consumer Health, die de afgelopen maanden dag en nacht hebben gewerkt om dit mogelijk te maken, evenals de vertegenwoordigers van Viatris, die zich gedurende het hele proces hebben ingespannen om ons te helpen."

Oog voor de lange termijn

Cooper Consumer Health is momenteel in handen van CVC Capital Partners, Damier Group, Charterhouse Capital Partners, Avista Capital Partners en het management. De Damier Group is het in België gevestigde familiebedrijf van de Kortrijkse serie-ondernemer Yvan Vindevogel.

Het familiekantoor is voornamelijk gespecialiseerd in het investeren en uitbouwen van platformen in Europa die anticiperen op lange termijn trends en er hun voordeel mee doen. Het maakt daarbij gebruik van zijn decennialange ervaring en staat van dienst in de gezondheidszorg voor consumenten en de bredere consumentenmarkt.

Cooper Consumer Health is een toonaangevende Europese speler op het gebied van consumentengezondheidszorg die zich richt op de ontwikkeling, productie en distributie van een gevarieerd assortiment merkproducten onder OTC ("over the counter") in tal van marktsegmenten, zoals: kalmeren en slapen, vitaminen en mineralen, zon- en huidverzorging en voetverzorging. Het bedrijf levert aan meer dan 80.000 apotheken en drogisterijen in Europa en daarbuiten.

De Damier Group is het in België gevestigde familiebedrijf van serie-ondernemer Yvan Vindevogel. Het familiekantoor is voornamelijk gespecialiseerd in het investeren en uitbouwen van platformen in Europa die anticiperen op langetermijntrends en er hun voordeel mee doen. Het maakt daarbij gebruik van zijn decennialange ervaring en staat van dienst in de gezondheidszorg voor consumenten en de bredere consumentenmarkt. Dit omvat onder andere; Vemedia Pharma, Vision Healthcare, Omega Pharma, ... www.damiergroup.be