Zoute Grand prix

Zoute Grand Prix heeft 5 miljoen euro aan onbetaalde facturen openstaan

KNOKKE - De voorbije dagen kregen alle schuldeisers van het event Zoute Grand Prix (dat nog tot 11 mei juridische bescherming geniet) een schrijven in de bus  vanwege het Antwerpse advocatenkantoor Agio Legal. In totaal blijkt Zoute Grand Prix (volgens insiders grotendeels veroorzaakt door dubieus beheer van de broers Bourgoo) een niet onaanzienlijke schuldenput te hebben gedolven, zo kon Made in West-Vlaanderen achterhalen. Het gaat over bijna 5 miljoen euro (4 miljoen 923.515,82 euro om precies te zijn). In totaal zijn 72 schuldeisers vragende partij om hun factuur alsnog betaald te krijgen.       

Van de 72 bedrijven, organisaties of banken (BNP Paribas Fortis, Belfius) die nu aan de deur kloppen om hun factuur alsnog betaald te krijgen, zijn er 32 - zeg maar de kleine helft - afkomstig uit West-Vlaanderen. Het gaat bijna onveranderlijk om toeleveranciers van diensten of producten. De gevorderde en nog te betalen bedragen van de West-Vlaamse kmo's lopen gemakkelijk op tot tienduizenden euro, toch lang geen habbekrats.

4U-Renting uit Zwevegem heeft een factuur uitstaan van 125.000 euro en is daarmee de West-Vlaamse 'vaandeldrager', op de voet gevolgd door Libaro uit Moorsele dat van Zoute Grand Prix bijna 110.000 euro betaald wil krijgen. Andere bekende West-Vlaamse namen - die onder de 100.000 euro duiken - zijn onder meer het reclamebureau Choisi (Kortrijk),  Citymesh, Arts & Press Dimensions (Tielt), Liantis, TVH, elektriciteits- en automatisatiebedrijf Neirinck (Brugge), La Réserve Management (Knokke) en de bekende River Woods Beach Club (Knokke).

De grootste schuldeiser op de lijst met 72 namen is de overheidsorganisatie Vlaio, die op papier meer dan 1 miljoen euro tegoed heeft. J&M Catering Services uit Schelle (provincie Antwerpen) eist voor geleverde diensten net geen 500.000 euro terug. De derde grootste schuldeiser is tentenbedrijf Georges Veldeman uit Bree, dat 404.140 euro mag opeisen.

Reorganisatieplan in mei

Zoute Grand Prix werd bij vonnis van 12 februari 2024 (uitgesproken door de 3e kamer van de Ondernemingsrechtbank Gent, afdeling Brugge) toegelaten tot de procedure van openbare gerechtelijke reorganisatie. In se betekent dit dat de betaling
van de schulden van Zoute Grand Prix bevroren wordt tot en met 11 mei 2024.

De stemming over het reorganisatieplan zal doorgaan op 6 mei 2024 voor de Ondernemingsrechtbank Gent, afdeling Brugge. Tot die datum kunnen schuldeisers in principe niets vorderen.