Machinegroothandel uit Ninove en schrijnwerkerij uit Merelbeke failliet

business-argent

Handelsinformatiekantoor Graydon maakte zijn cijfers over het aantal faillissementen in oktober bekend. Daaruit blijkt dat er in oktober 17,85% minder faillissementen waren in ons land dan een jaar geleden. Aangezien het al de vierde maand op rij is, dat er sprake is van een daling, doet dat stemmen opgaan dat we de crisis stilaan achter ons aan het laten zijn.

Er gingen volgens Graydon in oktober ook tien procent minder jobs verloren als gevolg van faillissementen. Tot en met oktober van dit jaar kwamen er in ons land 19.272 banen op de tocht als direct gevolg van het faillissement van de werkgever. Dat zijn er 2.534 minder (-11,62 procent) dan over dezelfde periode verleden jaar. De cijfers liggen hiermee ook lager dan over dezelfde periode in 2008 en vallen dus eveneens terug op pre-crisisniveau.

Op zich lijkt dat allemaal erg positief nieuws, maar er blijven addertjes onder het gras zitten. Zo is het totale aantal van 870 bedrijven dat in oktober de boeken neerlegde toch nog altijd indrukwekkend. Verontrustender is nog dat steeds meer gevestigde bedrijven, die al meer dan 25 jaar bestaan, zich genoodzaakt zien om de deuren te sluiten. Terwijl in 2008 maar 7% van de faillissementen om dergelijke gevestigde bedrijven draaide, is dat percentage in 2015 bijna verdubbeld tot 13,83%. Het bewijst dat ondernemingen die in deze enorm snel veranderende tijden niet in staat zijn zich snel genoeg heruit te vinden, onverbiddelijk ten onder gaan.

Veel ondernemingen blijven het in ieder geval moeilijk hebben. Vorige week moesten in Oost-Vlaanderen weer 28 bedrijven de boeken neerleggen, waaronder een metaalconstructiebedrijf uit Ronse, een schrijnwerkerij uit Merelbeke en een machinegroothandel uit Ninove.

De volledige lijst met faillissementen vindt u terug op www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.