Cambien Karel boek Osan deure doen

Nieuw boek ‘Osan deure doen’ laat licht schijnen op typisch West-Vlaams ondernemerschap

KORTRIJK - In 1994 publiceerde senior journalist Karel Cambien met ‘Keep it Simple'  (Aimé Desimpel, de manager van het jaar over zichzelf, ondernemen, succes en politiek) zijn eerste boek. Bijna een kwarteeuw later heeft hij met ‘Osan deure doen’ zijn 20e boek uit, een publicatie die in het maatschappelijk-economisch verlengde ligt van zijn eersteling. De auteur laat in het 250 bladzijden tellende nieuwe boek met een wel heel toepasselijke titel liefst 150 West-Vlaamse topondernemers aan het woord.

Het boek omvat korte gedebiteerde wijsheden en doordenkertjes die elk op hun manier de essentie van ondernemen en ondernemerschap samenvatten. Veel uitspraken hebben een open slot en zetten aan tot verdere reflectie over het entrepreneurship. Grote namen in het boek zijn onder meer Filip Balcaen, Christian Dumolin, Philippe Vlerick, Jean Van Marcke, Luc Tack, Charles Baudouin, Carl Dewulf, Paul Ameloot, Dirk Wynants, Michèle Sioen, en tientallen anderen. Ook grote bedrijfsleiders die helaas zijn heengegaan, zoals wijlen Albert Bert (Kinepolis), Gerard Brackx (ex-Jetair) of  Rudolf Vanmoerkerke (ex-Sunair), krijgen hun welverdiend plaatsje in het nieuwe boek.

Het boek is gebaseerd op interviews die Karel Cambien al dertig jaar lang maakt met West-Vlaamse ondernemers, in opdracht van ofwel VOKA ofwel Trends of andere publicaties. De auteur maakte uit die honderden interviews dus een grondige selectie van tijdloze quotes die een grote toegevoegde waarde hebben en peilen naar de dieperliggende drijfveren en strategische overtuigingen van West-Vlaamse ondernemers.

Gezond boerenverstand en veel humor

‘Osan deure doen’, een karakteristieke West-Vlaamse ingesteldheid, brengt in die zin een bijzonder originele kijk op wat ondernemers écht belangrijk vinden. In het Duits wordt wel eens gezegd: ‘In die Beschränkung zeigt sich der Meister’. Eén redenering of visie in kort bestek zegt soms meer dan duizenden boeken vol academische wijsheden. Het boek ‘Osan deure doen’ kreeg dan ook niet toevallig als ondertitel mee: Gezond boerenverstand van, voor en door West-Vlaamse ondernemers. Het vlot lezend boek kan ook een leidraad zijn voor al wie interesse toont in ondernemerschap pur sang, en zal zeker starters kunnen inspireren. Bij wijze van uitsmijter brengt ‘Osan deure doen’ - de meest gehoorde oneliner bij West-Vlaamse ondernemers - ook een unieke bloemlezing van de meest humoristische quotes uit de mond van West-Vlaamse ondernemers. Omdat humor nu eenmaal belangrijk is, ook in het ondernemen. (Marc Lerouge)

info: Het boek is alleen verkrijgbaar bij Byttebier, Vandaleplein 7, 8500 Kortrijk