Vanackere Kulak

Steven Vanackere bekijkt de economie vanuit de helikopter

KORTRIJK - Steven Vanackere, sinds eind vorig jaar directeur van de Nationale Bank van België, is begonnen aan een roadshow die hem door het hele land moet brengen. West-Vlaanderen kreeg de primeur voorgeschoteld. In zijn nieuwe functie heeft de schrandere topintellectueel uit Wevelgem een bevoorrechte kijk op het reilen en zeilen van de economie. Anderhalf uur lang gaf hij aan de KULAK zijn helikoptervisie aan een aandachtig publiek van politici, studenten, gouverneur Carl Decaluwé en een groep West-Vlaamse topondernemers onder wie Filip Balcaen (Baltisse), Christian Dumolin (Koramic), Jan De Witte (Barco), Rik De Nolf (Roularta), Patrick Maselis (Maselis) en vele anderen.   

In het algemeen liet Vanackere zich positief uit over het land. Een hele reeks indicatoren staafden dat standpunt. Zo bevindt de werkloosheid zich op het laagste niveau sinds 1976 en kwamen er de voorbije vier jaar in globo 220.000 jobs bij. De taxshift heeft er voor gezorgd dat de bedrijven bruto minder moeten betalen en dat de koopkracht -zij het lang niet spectaculair- toegenomen is. Tegenover die bemoedigende factoren staan ook een aantal minpunten. Zo groeide de economie in zijn totaliteit minder snel dan in andere EU-landen, zijn de overheidsfinanciën niet gesaneerd (met een te hoge staatsschuld voor gevolg), is de vennootschapsbelasting nog toegenomen, blijft de exportcurve beangstigend stabiel, neemt de productiviteit amper toe en is de score voor energie en infrastructuur ronduit zwak, aldus Vanackere. Hij vond het erg te moeten vaststellen dat de publieke investeringen sinds 1970 met liefst 50 procent gedaald zijn.

Aandacht voor werkpunten

Vanackere had het ook over de werkpunten. Hij denkt dat er alsnog zal moeten gesaneerd worden in de Sociale Zekerheid. Maar het mogelijks meest cruciale actieplan moet betrekking hebben op de arbeidsmarkt. Er zijn meer jobs nodig en er moet minder fiscale druk gelegd worden op de factor arbeid, ideeën die in West-Vlaamse ondernemerskringen op veel bijval kunnen rekenen. Vanackere hekelde ook het feit dat er een te hoge inactiviteit bestaat op de arbeidsmarkt. "Te veel mensen, zeker bij de 55 plussers, zeggen helaas dat ze niet meer meedoen", aldus Vanackere die in één beweging ook nog eens een warm pleidooi hield voor levenslang leren.

Digitalisering en falingen

Met twee opmerkelijke uitspraken kon de directeur van de Nationale Bank zijn gesmaakte betoog afsluiten. De oprukkende digitalisering is, in tegenstelling tot wat velen willen doen geloven, géén jobkiller. En last but not least: het is niet erg als bedrijven over de kop gaan want daar schuilt een logica in. De economie is immers een dynamisch gegeven, een perpetuum mobile zo je wil. "Misschien moeten er zelfs meer bedrijven de boeken neerleggen, zolang dat maar gecompenseerd wordt door de komst van voldoende nieuwe, toekomstgerichte en innovatieve initiatieven", aldus nog Steven Vanackere.