De Lommerte

Nieuwe zorgboerderij biedt werkkansen voor mensen met beperking

LAAKDAL - Jan Valckx (40) en Bi Verbraecken (38) starten met een zorgboerderij. De Lommerte, zo heet het initiatief, geeft jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking de kans om te werken en te leven op een boerenbedrijf.

Jan is afkomstig uit Vorselaar, ‘Bi’ – voluit Bianca – uit Eindhout-Laakdal. Toen ze in september 2016 beiden de opleiding Biologische Landbouw startten, kenden ze elkaar nog niet.

“Zelfs toen we een kijkje gingen nemen naar deze vervallen boerderij waren we nog geen koppel”, vertelt Bi in Het Nieuwsblad. “Ondanks de slechte toestand van de gebouwen raakten we meteen betoverd door deze plek. Bij een koffietje in een lokaal café werd snel duidelijk dat dit precies is wat we beiden zochten. Amper een week later was alles geregeld.”

Drie jaar gelden kochten beiden dus de boerderij. Ondertussen is het gebouw helemaal opgeknapt en weer klaar voor gebruik.

Bi is ergotherapeut en werkte veertien jaar als jobcoach voor personen met een beperking. Jan had als bio-ingenieur een job bij De Bosgroep. “We zijn allebei gefascineerd door landbouw en zorg”, zegt Jan. “Ik droomde er in mijn doctoraatsperiode al van om boer te worden. Het respect voor de waarde van de schoonheid en duurzaamheid van de landbouw deel ik met Bi.”

Open

In vzw De Lommerte kunnen jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking terecht. “Maar we staan open voor iedereen die zorg vraagt”, zegt Jan. “We gaan hier samen koeien, schapen, kippen en varkens onderhouden die voor duurzaam en lokaal vlees zorgen. In onze boomkwekerij kweken we onder andere walnoten, kastanjes, hazelaars en amandelen. We leggen straks een bloemenplukweide aan en gaan een afhaalpunt organiseren voor biogroenten en buitenvarkens en -kippen. Ook het onderhoud van het landschap, de tuin, het erf en de gebouwen gaan we samen met onze zorgvragers in orde brengen.”

“We willen de mensen die naar hier komen een warme familiale sfeer bieden, maar denk daarbij niet aan knuffel- of knutseltoestanden. We willen onze hulpboeren begeleiden zodat ze zich op een veilige manier ontplooien met zorg op maat. Op termijn willen we ook de mogelijkheid creëren om mensen bij ons te laten inwonen.”