2021-03-29

Uitbreiding bedrijvenzone gestart

ZOUTLEEUW - De werken aan de uitbreiding van het Zoutleeuwse bedrijventerrein Lewa zijn van start gegaan. Om tegemoet te komen aan de bijkomende ruimtenood voor ambachtelijke bedrijven in Zoutleeuw zal een terrein, aansluitend op de Belgische fruitveiling, met een oppervlakte van ongeveer 2ha worden ontwikkeld. 

Vanwege de beperkte oppervlakte wordt maximaal ingezet op optimaal ruimtegebruik waarbij het verplicht is om bedrijfsgebouwen gesloten en/of halfopen te bouwen. Ook meerlagig en meervoudig ruimtegebruik wordt nagestreefd. Per terreinzone zal een gemeenschappelijk bouwconcept en inrichtingsvoorstel worden uitgewerkt met meerdere bedrijven samen. Architecturale kwaliteit wordt onderbouwd door duurzame bouwprincipes en circulariteit. De derde terreinzone is bestemd voor een bedrijfsverzamelgebouw met een 25-tal units. Er wordt uitgekeken naar kleinere ondernemingen met een lokale binding.

Publieke ruimte 

De publieke ruimte wordt functioneel ontwikkeld (voldoende rijwegbreedte en gemeenschappelijke parkings) met aandacht voor een landschappelijke inrichting die aansluit bij de twee verschillende groenbuffers die het terrein omsluiten. Bovendien wordt een verbinding gecreëerd tussen het bestaande bedrijventerrein Lewa, de uitbreidingszone en het achterliggend open landbouwgebied.

15 werkplaatsen per hectare

De voorlopige oplevering is gepland tegen de zomer van 2021. Per hectare moeten er minstens 15 mensen aan de slag gaan.