DSC09085

Oost-Vlaamse start-up Homate wint Start Academy 2021

GENT – Gauthier Tijtgat en Seppe De Cock wonnen gisteren ‘Start Academy 2021’, een initiatief van Vlajo. Ze namen deel aan de wedstrijd met hun start-up Homate, dat slimme controllers ontwikkelt voor domotica, geschikt voor elk domoticamerk. Tijdens dat traject werden ze gecoacht door Matthias Browaeys, founder van WinWinner & The Harbour. Opvallend: al voor de tweede keer op rij gaat het team van Browaeys met de zege naar huis. Tijtgat en De Cock menen dan ook dat ze dankzij de begeleiding van Browaeys de prijs konden wegkapen.

Uit meer dan 150 inzendingen, bleek Homate de sterkste kandidaat te zijn. Deze Gentse start-up bedacht een oplossing voor een veelvoorkomend probleem binnen de domotica. Gauthier Tijtgat legt uit: "Omdat grote spelers zoals Google en Amazon slechts met een handvol merken samenwerken, kan het gebeuren dat je meerdere besturingssystemen moet aanschaffen om al je apparaten vanop afstand te besturen. Daarom ontwikkelden we een systeem waarmee je al je apparaten vanuit 1 plek kan besturen."

Seppe De Cock vervolgt: "Homate is de draadloze totaaloplossing om woningen of gebouwen duurzamer en slimmer te maken. Met de zelfontwikkelde controller zorgen we voor een betaalbaar en laagdrempelig smart home systeem."

Prijzenpot

Dankzij hun overwinning mogen de twee founders een mooie prijzenpot mee naar huis nemen, waaronder startkapitaal van 1.500 euro, 15.000 euro aan consultancy en een Total-tankkaart van 500 euro. Een welkom duwtje in de rug van De Cock en Tijtgat, die grote plannen hebben met Homate. “We willen Homate op grote schaal uitrollen. We hopen na de zomer voldoende installateurs te overtuigen om Homate te gebruiken. Zo hoeven we niet zelf alle installaties te doen en kunnen we sneller groeien.”

Sterke pitch is key

Om hen te coachen tijdens de wedstrijd, koos het duo voor Browaeys. In 2020 won ook start-up Dripl de prijs onder zijn begeleiding. “De key om deze wedstrijd te winnen, is een sterke pitch die overtuigt. Elk jaar maak ik er mijn ambitie van om een groep van jonge ondernemers klaar te stomen voor die jurypitch. Het was veel knip- en plakwerk, maar het heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Fijn, want ik zie voor Homate een mooie toekomst weggelegd", aldus Browaeys.

Ook Tijtgat en De Cock vertellen dat de coaching van Browaeys een groot pluspunt was. “Ik ben ervan overtuigd dat we dankzij Matthias gewonnen hebben. Hij was ook meteen mee in ons verhaal, maar zag dat we moeilijkheden hadden met onze pitch. Maar kijk, onze intensieve pitchtraining heeft geloond! Homate is klaar om naar een hoger niveau te gaan.”