Kussen blauw

Kurken uit Mechelse horeca krijgen nieuw leven

MECHELEN - Onderneemsters Veerle De Wael en Inneke Vos lanceren een opmerkelijk initiatief. In het kader van de Warmste Week verkopen ze meditatiekussens opgevuld met gerecycleerde kurk uit Mechelse horecazaken. Ook andere Mechelse partners zoals WerKans, CiLab en de ECOkoeriers werkten mee aan de ontwikkeling van de duurzame kussens. De opbrengst uit de verkoop gaat naar EquiPuur, een initiatief dat een warme plek wil bieden aan kwetsbare jongeren. 

De meditatiekussens, die verkocht worden onder de naam Co’Zen, zijn niet alleen mooi maar vooral heel duurzaam. Door het gebruik van kurkkorrels zijn ze ook nog eens ongelooflijk comfortabel. “Geen betere manier om helemaal één te worden met jezelf en je omgeving. Een duurzaam en circulair product, met liefde gemaakt voor en door onze planeet”, zegt Inneke Vos.

Sinds 2014 zamelt Co-Cork via de ECOkoeriers kurken stoppen in bij verschillende Mechelse horecazaken, winkels en sympathisanten. Deze stoppen worden vermalen tot kurkkorrels waarmee men aan de slag gaat. Alle producten van Co’Zen worden op die manier gemaakt van restmateriaal of gerecycleerd materiaal.

Eigenlijk is het de vzw ConnAct die de kussens verkoopt. Die vzw verbindt organisaties rond duurzame projecten en bracht alle partners samen. “De Co’Zen kussens zijn een echt Mechels product”, legt Veerle De Wael uit. “De kurken komen uit Mechelse horecazaken en worden vermalen bij de Vlaspit. De binnen- en buitenhoezen worden genaaid door CiLab Mechelen. Het ophalen van de kurk gebeurd via de ECOkoeriers en het sorteren van de kurk en het opvullen van de kussenhoezen wordt gedaan bij WerKans. Dat betekent dus dat ook de hele productie duurzaam gebeurt.”

Een Co’Zen kussen wordt verkocht aan 69 euro waarvan 25 euro rechtstreeks naar EquiPuur gaat.

EquiPuur is een initiatief van de vzw’s ConnAct en Equra. De organisatie wil een warme plek bieden aan kwetsbare jongeren waar ze de kans krijgen om opnieuw in hun kracht te komen. “Het is een project naar ons hart, aangezien meditatie de perfecte manier is om dichter bij jezelf te komen en je goed in je vel te voelen”, besluit Veerle De Wael.
Wie een uniek en volledig circulair meditatiekussen wil kan dat bestellen via de website www.cozen.be