Eerste resultaten bij herstructureringsplan Lanxess

zachert

De Duitse chemiegroep Lanxess zag zijn cashflow tijdens het eerste kwartaal met nagenoeg 12% stijgen tot 229 miljoen euro. Dat wijst erop dat het ingezette herstructureringsplan reeds zijn eerste resultaten afwerpt, stelt topman Matthias Zachert.

Lanxess
heeft moeilijke maanden achter de rug. De speciaalchemiegroep werd geconfronteerd met onstabiele grondstoffenprijzen, zware conjunctuurschommelingen en onzekere markten. Het bedrijf zet daarom een herstructureringsplan op dat de rentabiliteit van de groep moet herstellen. Lanxess is als onderneming destijds losgehaakt uit Bayer, nam een sterke start maar is sindsdien teruggevallen.

Het herstructureringsplan is gebouwd op drie fasen. De verwachte kostenbesparingen werden inmiddels gerealiseerd. Daarbij werd vooral gesnoeid in de kosten van de administratie en van de verkoop.

Ondertussen is fase twee al ingezet. Het gaat er daarbij om het operationele concurrentievermogen te versterken.

In een derde fase zal vooral het concurrentievermogen van de divisie rubberactiviteiten aangepakt worden. In dit opzicht wordt gezocht naar mogelijke partners. "Er lopen daarover gesprekken", zei Zachert bij de voorstelling van de kwartaalresultaten." In de tweede helft van 2015 zou daarover meer informatie gegeven worden. De eventuele samenwerking op het vlak van rubberproductie is vooral van belang voor Lanxess Rubber dat in Zwijndrecht een eigen fabriek runt die butylrubber aanmaakt.

Lanxess heeft ook nog twee andere vestigingen in Kallo en Lillo. De groep stelt globaal 1300 man tewerk in het Antwerpse.