Vlaamse KMO's gaan weer aanwerven

aandeslag

Bijna één op drie Vlaamse KMO's denkt eraan om in het vierde kwartaal van dit jaar bijkomende mensen aan te werven. Dat blijkt uit een peiling van SD Worx. Het is al van juni 2011 geleden dat dit cijfer nog eens boven de 30% uitklom. Ook bij de peiling naar de verwachtingen inzake tewerkstelling voor eind 2016 zijn de cijfers positief. Zo zijn er 18% meer optimisten dan pessimisten. Toch is het voorbarig om de crisis definitief uit te wuiven: in 2010 lagen de cijfers hoger, met 40% zaakvoerders die dachten aan te werven. Oorzaak van dit aarzelend optimisme: de Vlaamse KMO's geloven nog niet echt dat er meer werk op hen afkomt. En laat dat de beslissende factor zijn om al dan niet aan te werven.

Johan Van Duyse, strategisch adviseur KMO’s bij SD Worx: “31% van de Vlaamse KMO’s denkt eraan de volgende drie maanden aan te werven. Dat is beduidend meer dan vorig kwartaal toen we net geen 25% optekenden. Het lijkt dus de goede kant op te gaan qua vooruitzichten, ook al omdat het verschil tussen pessimisten en optimisten steeds groter wordt.”

De tewerkstellingsintenties van de KMO’s op de  markt worden sinds vijf jaar bevraagd door SD Worx. De oudste barometer laat zien dat de nationale cijfers een ferme duik maakten sinds september 2010. Toen dacht nog 37,6% van de KMO’s aan te werven in het volgende kwartaal, maar tijdens het dieptepunt in juni 2013 was dit slechts 19,1%. Daarna begon er een gestage maar onregelmatige groei die ons nu op 26,2% brengt. Dit nationale cijfer dient regionaal geduid te worden omdat de cijfers van de drie gewesten nu eenmaal sterk verschillen. In Vlaanderen denkt vandaag 31% van de kmo’s aan te werven, in Wallonië 22% en in Brussel amper 14%.

Als we polsen naar de tewerkstellingsvooruitzichten van de KMO’s voor eind 2016 is Vlaanderen het meest optimistisch: 27,6% van de Vlaamse KMO’s verwacht een toename, 62,9% een statu-quo en 9,5% een afname van de tewerkstelling tegen eind 2016.

Het zijn vooral de vrij grote KMO’s (met 50 tot 99 werknemers) die zeer optimistisch zijn. Belangrijk is ook dat de secundaire sector (i.e. de industrie) net iets positiever naar de (verre) toekomst kijkt dan de tertiaire en quartaire: zo verwacht 26% van de Vlaamse KMO’s in de secundaire sector een toename van de tewerkstelling, terwijl slechts 21% in de tertiaire sector.

Van de Belgische KMO's’s die eraan denken om in het komende kwartaal aan te werven, verwacht 52,1% een toename van de hoeveelheid werk in het komende kwartaal, 43,4% een statu-quo en slechts 4,5% een afname. Van de Belgische kmo’s die geen aanwervingsintenties hebben in het komende kwartaal, verwacht een significant lager percentage een toename van de hoeveelheid werk (16,6%) en een significant hoger percentage een statu-quo (65,7%) of afname van de hoeveelheid werk (17,7%).

“Er is dus zeker positivisme rond extra tewerkstelling, maar de echte doorbraak is er nog niet. De reden ligt in het feit dat onze bedrijven niet echt verwachten dat er de komende maanden meer werk zal zijn. In Vlaanderen verwacht net geen 25% meer werk de komende maanden, een cijfer dat nagenoeg constant is gebleven de voorbije kwartalen. Of wat nog eens bewezen moest worden: het is uiteindelijk de economie en de hoeveelheid werk die bepaalt of bedrijven meer gaan tewerkstellen”, besluit Johan Van Duyse.

SD Worx biedt vanuit 25 regionale kantoren een specifieke dienstverlening aan KMO’s rond loonberekening, sociale wetgeving en personeelsbeleid. Onder de noemer SD Worx Proxy levert elk regionaal KMO-team een totaalaanbod aan KMO’s, met praktisch advies en pragmatische oplossingen. De Divisie KMO van SD Worx telt meer dan 400 medewerkers. Samen staan ze in voor 40.000 werkgevers die in het totaal bijna 250.000 werknemers tewerkstellen.