blue-chem

BlueChem stimuleert baanbrekende innovaties in duurzame chemie.

Op het bedrijventerrein  Blue Gate Antwerp komt een nieuwe incubator voor de chemische sector. Het nieuwe project, BlueChem, moet in 2020 van start gaan en wordt een publiek-private samenwerking. De helft van het kapitaal wordt ingebracht door privé-partners, de andere helft door de publieke sector. De private partners zijn essenscia, Bopro (BSI) en DEME (DEC). De overheidspartners zijn Stad Antwerpen, VITO, POM (Provinciele Ontwikkelingsmaatschappij) Antwerpen, PMV (Participatie Maatschappij Vlaanderen) en AG VESPA.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters kent 3,4 miljoen euro Europese middelen toe aan BlueChem.  “Het doel van ons ambitieus clusterbeleid is de Vlaamse industrie te blijven vernieuwen en versterken door ondernemers en kennisinstellingen  te laten samenwerken, om zo innovatie te versnellen" zegt minister Muyters. Stad Antwerpen legt 4 miljoen euro op tafel. Essenscia, de federatie van de chemie en life sciences, neemt als hoofdaandeelhouder het voortouw in de exploitatie van BlueChem.

"Wij investeren in BlueChem om bij te dragen aan de innovatieve en duurzame ontwikkeling van de chemiesector. BlueChem moet uitgroeien tot een katalysator voor topinnovaties waarmee Vlaanderen wereldwijd het verschil kan maken" zegt Wouter De Geest, voorzitter van essenscia.

 

De incubator wordt 3.375 m² groot en zal een mix bieden van flexplekken, individuele kantoren en labo’s waar zowel startende bedrijven, kmo’s, grote ondernemingen, onderzoekscentra en onderwijsinstellingen terecht kunnen. Ook de nieuwe Speerpuntcluster voor Chemie en Kunststoffen zal er onderdak vinden om kansrijke innovatieprojecten te detecteren en te begeleiden. De opening is voorzien voor begin 2020. Het gebouw zal 8,68 miljoen euro kosten en komt op de terreinen van Blue Gate Antwerp.