Euronav 2 Foto: Belga

Aandeelhouders Euronav keuren deal met Noorse Frontline goed

Met 97,4 procent stemmen voor hebben de aandeelhouders van tankerrederij Euronav hun zegen gegeven voor deal met het Noorse Frontline. Een belangrijk onderdeel van de deal is de verkoop van 24 schepen aan Frontline. "Zeer positief nieuws", verklaarde interim CEO Lieve Logghe op de algemene vergadering dinsdag in Antwerpen.

Ook het beëindigen van de artbitrageprocedure tussen Euronav en Frontline werd met 97 procent van de stemmen goedgekeurd. "We zijn weer een stapje dichterbij", klonk het bij het bestuur van Euronav. De CEO van CMB, een van de grote aandeelhouders van Euronav, Alexander Saverys was duidelijk opgetogen. "Dit was het enige dat eigenlijk nog kon mislopen", aldus Saverys. "Nu is de deal echt rond."

Enkele kleine aandeelhouders reageerden ondertussen wel een beetje gepikeerd op het mistgordijn dat in hun ogen nog altijd hangt over de deal tussen Euronav en Frontline die in oktober werd bereikt. Toen werd bekend dat de Compagnie Maritime Belge (CMB) van de Belgische redersfamilie Saverys het Noorse Frontline zou uitkopen als aandeelhouder bij Euronav. Frontline verwierf, als belangrijk onderdeel van de deal, in ruil 24 tankers van Euronav en legde daarvoor 2,35 miljard dollar op tafel. Het aandeel werd toen kort geschorst. Later werd de dividenduitkering geschrapt, in afwachting van het afronden van de deal.

Enkele kleine aandeelhouders wezen erop dat de berekening van de 2,35 miljard niet geheel duidelijk was. De onderhandelingen tussen CMB en Frontline, de twee grootste Euronav-aandeelhouders, duurden achttien maanden. Initieel werd nog een fusie van Euronav aangekondigd met Frontline. Die fusie zou de grootste olietankerrederij ter wereld hebben geschapen. De familie Saverys was echter tegen de fusie, door een andere visie op de toekomst, en bleef haar aandeel verhogen in Euronav om de fusie te blokkeren.