Nieuws Antwerpen Antwerpen wil geen schaliegaswinning aan de grens

Antwerpen wil geen schaliegaswinning aan de grens

Antwerpen wil geen schaliegaswinning aan de grens

schalieHet Antwerps provinciebestuur heeft een negatief advies gegeven aan Nederland rond de mogelijke schaliegaswinning aan de grens tussen beide landen. Reden is dat de impact en risico’s op mens, milieu en de haven van Antwerpen volgens het bestuur nog te weinig gekend zijn. Het chemiecomplex in de haven reikt nu eenmaal tot aan de grens. BASF Antwerpen is in dit opzicht het laatste bedrijf van België en ligt pal op de grens.

Nederland werkt aan een structuurvisie voor de winning van schaliegas. Een eerste stap daarin is het onderzoek naar milieueffecten. Omdat de mogelijke winningsgebieden aan de provincie Antwerpen grenzen, werd aan het provinciebestuur gevraagd advies uit te brengen.

Het provinciebestuur heeft in dit opzicht een negatief advies geformuleerd. De aanwezigheid van heel wat activiteiten in de regio zijn volgens het bestuur gevoelig aan chemische vervuiling en waarvoor instabiliteit van de onderlaag een risico vormt.

Het provinciebestuur vraagt Nederland om een onderzoek naar alternatieve hernieuwbare energiebronnen op te starten.

Rond het onderzoek naar schaliegaswinning loopt in Nederland een participatietraject, ook voor het brede publiek. Burgers kunnen reageren op de conceptnota.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.