Ackermans & Van Haaren Foto; belga

Antwerpse holding werpt zich op India

ANTWERPEN - Ackermans & van Haaren (AvH) ziet India als een belangrijke markt voor verdere groei. De Antwerpse holding, die op een enorme cashberg zit, wil er onder meer investeren in bedrijven uit de gezondheidssector.

In 2022 boekte AvH een recordwinst, vooral onder impuls van de verkoop van zijn belangen in rusthuisuitbater Anima en chemiedistributeur Manuchar. Die brachten samen net geen 470 miljoen euro op, waarvan ruim 334 miljoen euro meerwaarden. Begin dit jaar volgde een bijkomende verkoop: het belang in de Poolse kranenmaker Telemond veranderde voor 55 miljoen euro van eigenaar, een meerwaarde van 19 miljoen euro.

LEES OOK. Ackermans & van Haaren boekte recordwinst in 2022

AvH zit nu dan ook op grote berg cash van meer dan 550 miljoen euro. En dat geld zal het bedrijf niet laten beschimmelen: het blijft op zoek naar nieuwe investeringskansen, zowel binnen het huidige portfolio als daarbuiten. De holding heeft daarbij met name haar oog laten op India, waar ze al "succesvolle" investeringen achter de rug heeft. Ze is er onder meer actief met ziekenhuisleverancier Medikabazaar, volgens voorzitter Luc Bertrand te beschouwen als "bijna een unicorn".

50 miljoen euro

"In India proberen we een verschil te maken", benadrukte zijn zoon en co-CEO John-Eric Bertrand dinsdag bij de toelichting van de jaarresultaten. "We hebben net met ons investeringscomité een week doorgebracht in India en we zijn extreem onder de indruk van de ondernemingszin en de managementteams die we daar ontmoet hebben. India zou de op twee na grootste economie ter wereld worden tegen 2030."

Het voorbije jaar investeerde AvH al bijna 50 miljoen euro in bedrijven in India, of in Zuidoost-Aziatische bedrijven met "blootstelling" in dat land. Daaronder ook bijkomende investeringen in plantagegroep Sipef en havenprojectontwikkelaar Rent-A-Port.

Maar AvH zal zich niet uitsluitend op India focussen, benadrukt co-CEO Piet Dejonghe. Ook in Europa is er nog ruimte voor groei, luidt het. Naast de Indiase markt en de gezondheidszorg, is de holding op zoek naar kansen in onder meer de voedings- en drankenindustrie, maar ook in andere sectoren, zei John-Eric Bertrand. "We hebben de voorbije jaren relaties opgebouwd met eigenaarsfamilies en sommige kunnen tot meer uitgroeien."

Momenteel bekijkt AvH meerdere concrete dossiers, maar in detail wil het nog niet treden. "We moeten voorzichtig zijn", benadrukte Luc Bertrand. "We gaan niet op jacht met de fanfare op kop", voegde Dejonghe daar nog aan toe.