Nieuws Antwerpen Antwerpse kantorenmarkt aan heropleving toe

Antwerpse kantorenmarkt aan heropleving toe

Antwerpse kantorenmarkt aan heropleving toe

kantorenDe kantorenmarkt is in Antwerpen aan een heropleving toe. Volgens een analyse van de bedrijfsvastgoedgroep JLL, het vroegere Jones Lang LaSalle was 20123 een biezonder moeilijk jaar maar lijkt het ergste ondertussen weer achter de rug.

“In de eerste vijf maanden werden transacties geregistreerd voor meer dan 37.000 m2. Wij zijn hoopvol dat het opnamevolume van 2013, 64.000 m2, dit jaar zal worden overtroffen”, klinkt het.

JLL rekent erop dat de leegstand afneemt van 11,8 naar 11 procent.

In Gent steeg de beschikbaarheid van gebouwen naar 5,25 procent. De prestatie van het goede jaar 2013 (54.000 m2 kantooropnamevolume) zal wellicht niet worden herhaald. De huurprijzen blijven in Gent met 150 euro/m2 hoog, volgens JLL het gevolg van een “zeer lage beschikbaarheid en een grote vraag naar nieuwe projecten”.

Ook op logistiek vlak doet zich volgens JLL een verbetering voor tegenover 2013, wat zich zou vertalen in hogere huurprijzen. “De grootste opnamevolumes begin 2014 werden geregistreerd op de as Antwerpen-Brussel, waar na vijf maanden reeds meer dan 80 procent van het volume van het volledig vorig jaar 2013 geregistreerd werd.”

De semi-industriële markt daalt na drie sterke jaren. Er werd voorlopig 228.400 m2 verhuurd en verkocht, drie tiende minder dan in de eerste helft van 2013. “Met de huidige onzekere economische en fiscale vooruitzichten lijkt de kmo-markt een afwachtende houding aan te nemen.”

De winkelvastgoedmarkt evolueert volgens JLL mee met de trend om via meer kanalen te verkopen. Vooral het resultaat van winkels op toplocaties komt flink lager uit (-47 procent aan opgenomen oppervlakte) tegenover de eerste jaarhelft van 2013.

Huurprijzen op toplocaties houden stand. In Antwerpen betaal je jaarlijks 1.850 euro/m2. Voor Gent is dat 1.550 euro, Brugge 1.200 euro en 1.100 euro in Hasselt en Leuven. “E-commerce en multi-channeling remmen mogelijk de beschikbare huurbudgetten van de retailers omwille van de belangrijke investeringskost die het online shoppen met zich meebrengt”, luidt de verklaring van JLL.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.