atlas-copco-3d-zandprinter Foto: Atlas Copco

Atlas Copco huldigt eerste 3D-zandprinter in

Atlas Copco heeft zijn eerste 3D-zandprinter gelanceerd. Met het nieuwste techsnufje zet de Zweedse industriereus opnieuw een stapje op vlak van duurzaam innoveren. De zandprinter werd in het Duitse Amberg officieel ingehuldigd in aanwezigheid van de partnerbedrijven achter de printer, met name gieterij Luitpoldhütte GmbH en 3D-printing machinefabrikant ExOne.

De zandprinttechnologie laat toe om zandvormen en zandkernen te printen waarmee op zijn beurt gietstukken geproduceerd worden door de Duitse partnerfirma Luitpoldhütte. Daarbij is het gebruik van tooling verleden tijd want met de 3D zandprinter wordt er nu meteen laag voor laag een zandvorm opgebouwd.

“Met 3D-zandprinting gaat innoveren niet enkel veel sneller, het zorgt ook voor een zeer hoge mate van nauwkeurigheid waardoor we complexere gietkernen kunnen produceren. Kortom, met 3D-zandprinting hebben we meer mogelijkheden, tegen een lagere prijs én op een korte doorlooptijd”, legt Rob Hoogmartens, technology developer castings bij Atlas Copco uit. “Dat opent de deuren voor nieuwe ontwerpmogelijkheden binnen de volgende generatie Atlas Copco-producten.”

LEES OOK. Atlas Copco blaast 150 kaarsjes uit: “Groot deel van succes te danken aan aanpassings- en doorzettingsvermogen”

 

Zandrecycling

Binnen 3D-zandprinting zet Atlas Copco in op geïntegreerde zandrecycling. Bij het zandprinten wordt er telkens minstens 30% zand opnieuw gebruikt. Dat zorgt ervoor dat 3D-zandprinten dus ook een duurzamer en milieuvriendelijker proces is.

Daarbovenop komt er door de plaatsing van de 3D-zandprinter ook veel minder transport bij kijken. “Vroeger werd onze tooling op een andere locatie gemaakt en vervolgens getransporteerd naar onze gieterij in Duitsland. Nu staat onze 3D-zandprinter letterlijk naast de vormlijn waar er afgegoten wordt. Er komt dus geen complexe logistiek meer aan te pas en dat is natuurlijk veel milieuvriendelijker”, verduidelijkt Karolien Kempen, teamleader new manufacturing technologies bij Atlas Copco.

De innovatie kadert binnen de Science Based Targets die de Atlas Copco-groep opgesteld heeft om haar CO2-uitstoot te verminderen. Met haar klimaatplan wil Atlas Copco tegen 2030 de emissies van haar directe activiteiten, zoals productie, voertuigen en kantoren, en van de energie die wordt gebruikt, met 46% verminderen ten opzichte van 2019. Daarnaast beoogt Atlas Copco om tegen 2030 de emissies van de waardeketen, voornamelijk de koolstofimpact van zijn producten in gebruik, met 28% te verminderen ten opzichte van 2019.