Nieuws Antwerpen Axel Heitmann stapt op bij Lanxess

Axel Heitmann stapt op bij Lanxess

Axel Heitmann stapt op bij Lanxess

heitmannHet onverwachte aftreden van topman Axel Heitmann sloeg ook bij de Antwerpse vestigingen van het chemiebedrijf Lanxess in als een echte bom. De flamboyante Heitmann heeft Lanxess al die jaren op de kaart gezet. De meeste productievestigingen van Lanxess werden destijds als non-core business verkocht door Bayer. Heitmann slaagde er niettemin in om in het amalgaan van uiteenlopende activiteiten toch een sterke lijn te steken.

Heitmann was zeker negen jaar hét gezicht van Lanxess. De ceo legde een onvoorstelbare dynamiek in het bedrijf en verpersoonlijke bij wijze van spreken de aanhoudend stijgende beurskoers van de chemie-onderneming. De laatste maanden begon de motor weliswaar wat te sputteren doch niets liet voorzien dat Heitmann zou opstappen. Of een en ander in verband moet gebracht worden is overigens helemaal niet vanzelfsprekend.

Heitmann wordt opgevolgd door Mathias Zachert die tot 2011 financieel directeur was bij Heitmann en zowat zijn rechterhand. Zachert stapte over naar het farmaconcern Merck waar hij orde op zaken stelde. Zeer tot tevredenheid van de financiële markten overigens. Nu hij terugkeert naar Lanxess veerde de beurskoers van het chemiebedrijf overigens meteen sterk op.

In het perscommuniqué dat uitgegeven werd bij het ontslag van Heitmann wordt de ceo bedankt voor de herstructurering die hij heeft doorgevoerd. Er wordt echter tevens gewezen “op de vele uitdagingen die het bedrijf nog te wachten staan.”

Ook bij de drie productievestigingen van Lanxess in Antwerpen komt het ontslag van Heitmann aan als een donderslag bij heldere hemel. Lanxess runt fabrieken in Lillo, Kallo en Zwijndrecht. Het bedrijf stelt er zo’n 1350 mensen tewerk. Onder meer de fabriek in Kallo  zit overigens nog in een overgangsfase. Kallo produceert rubberchemicaliën. De markten voor auto’s en autobanden zijn vandaag evenwel bepaald moeilijk. Er wordt dan ook gewerkt op een nieuwe strategie voor de fabriek in Kallo. Dat zou de aanzet kunnen worden tot het partnership met een andere onderneming, de verkoop van de installaties of andere opties.

Wat Heitmann na 15 mei gaat doen is nog niet duidelijk. De huidige financieel directeurn Bernard Düttmann wordt ondertussen even interim-ceo.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer