BlueChem themabeeld Themabeeld. Foto: Joris Herregods

BlueChem ontvangt 6,3 miljoen euro om labocapaciteit uit te breiden in Antwerpen

ANTWERPEN - BlueChem, de incubator voor duurzame chemie in Antwerpen, krijgt een injectie van 6,3 miljoen euro om verder uit te breiden. Dat meldt Essenscia, de sectorfederatie van de chemie.

“De investering is hard nodig”, klinkt het bij Essenscia. “Drie jaar na de opstart zijn de gespecialiseerde labo’s al bijna volzet en blijft de interesse van bedrijven uit binnen- en buitenland toenemen. De labocapaciteit voor innovatieve start-ups zal met deze investering meer dan verdubbelen.”

Lees ook: Britse waterzuiveraar kiest Antwerpen als Europese uitvalbasis

Het nieuws werd zaterdag bekendgemaakt tijdens een werkbezoek van Vlaams minister Jo Brouns van Economie, Innovatie en Werk en Antwerps schepen Erica Caluwaerts voor Economie, Werk, Innovatie en Industrie naar aanleiding van de opendeurdagen van de chemie. BlueChem XL zou in het voorjaar van 2025 de deuren moeten openen.

Steun vanuit Europa en Vlaanderen

BlueChem biedt momenteel ruimte aan een tiental beloftevolle start-ups die trachten om bepaalde productieprocessen en materialen klimaatneutraal te maken. Sommige bedrijfjes proberen bijvoorbeeld CO2 om te zetten in een waardevolle grondstof. Het Britse Aquature zet dan weer in op de technologie van waterzuivering.

Lees ook: Liesbet Boogaerts nieuwe manager van BlueChem

De helft van de investering omvat overheidssteun vanuit Europa en Vlaanderen. Zo heeft de Vlaamse regering de toelage via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) al toegezegd en is ze bezig met de verwerking van de aanvraag voor steun vanuit het Fonds voor Innoveren en Ondernemen.