Foto: Victoriano Moreno

Chin opent op Eilandje exclusief trimsalon voor Doodles: “Mensen reizen vanuit heel het land naar hier”

Op het Eilandje schuilt sinds eind april een nieuwe hotspot voor honden- en vooral doodle-liefhebbers: Doodles & Friends, een exclusieve trimzaak gewijd aan de vachtverzorging van doodle-achtige honden. Dat zijn kruisingen met poedels, die steeds populairder worden, onder andere door Julie Vermeire en haar Sunny. Chin, de eigenares, deelt haar ervaringen en passie voor deze toch wel unieke viervoeters.

“Het is weliswaar een niche. In Nederland vind je meer doodlesalons dan in België, hier zijn er maar enkele. Het was voor velen moeilijk te begrijpen dat ik deze zaak startte, mensen vroegen zich af wat ik ging doen.”

Hoewel de kennis over doodle-vachtverzorging bij eigenaars nog beperkt is volgens Chin, merkt ze een groeiende vraag naar haar diensten. “Ik heb zelfs klanten uit Brugge, mensen zijn bereid om vanuit heel het land naar hier te reizen, omdat ze specifiek iemand zoeken die zich volledig richt op deze honden.”

Vervilte vacht

Viervoeters Carlos, Maurice en Barney komen wekelijks langs bij Chin voor het BBB-treatment. “Dat is onze Beauty Borstel Beurt. Ik borstel en kam ze, check ze op teken en dan gaan ze weer naar huis.”

 

Het belang van het borstelen is niet te onderschatten, zeker voor dit hondenras. Doodle-achtige honden vereisen namelijk speciale verzorging die verder gaat dan wat traditionele trimsalons bieden, volgens Chin. “Veel trimmers zijn niet zo happy om doodles aan te nemen omwille van hun vacht die snel klit.”

De eigenares van de Doodletrimzaak kreeg pas nog zo’n hond over de vloer. “Die was helemaal vervilt. Als het eenmaal zover is, kun je alleen nog maar alles eraf scheren, maar het welzijn van de doodle is bij ons prioritair. Je moet namelijk weten dat die vervilte vacht heel veel pijn doet bij de hond zelf. Het is echt belangrijk om een doodle minstens één keer per week correct te borstelen. Ook op de plaatsen waar ze het niet zo leuk vinden zoals liezen, oksels en staart.”

Berenmodel

Naast de populariteit van het hondenras, hebben doodle-eigenaars volgens Chin ook een specifiek beeld over hun hond. “Die willen geen poedel zien, maar ze willen ook geen labrador. Ze verwachten gewoon het berenmodel en dat is heel moeilijk te vinden, of toch zeker hoe dat zij het willen.”

 

Tot slot wijst Chin op het belang dat mensen hun doodle aankopen bij een erkende fokker. Als je dit dan combineert met een goede vachtverzorging (borstelen, om de zeven weken naar de trimmer, voeding etc.) heb je een vriendje voor de komende 12 tot 14 jaar.”

Om een idee te geven van de prijs van zo’n BBB-beurt: Chin maakt een onderscheid tussen een klein, medium en standaard. Carlos, Maurice en Barney behoren tot het medium formaat, hun baasje betaalt 150 euro voor iedere doodle.

doodles_and_friendsantwerp