Euronav Alexander Saverys CEO Alexander Saverys. Foto: RR

CMB.TECH neemt belang in Bermudaanse rederij Golden Ocean

De Antwerpse maritieme groep CMB.Tech, vroeger Euronav, heeft een belang van 40,8 procent verworven in Golden Ocean. Het Belgische bedrijf legt bijna 1,2 miljard dollar op tafel. Opvallend: CMB.Tech koopt de aandelen van de Noorse scheepsmagnaat John Fredriksen, met wie de Belgische familie Saverys in het verleden een publieke strijd om Euronav voerde.

Golden Ocean is een rederij met registratie in Bermuda, gespecialiseerd in het vervoer van droge bulk. CMB.Tech heeft alle aandelen van Hemen Holding Limited in Golden Ocean overgenomen voor een prijs van 14,49 dollar per aandeel. De overname maakt officieel deel uit van CMB.Techs doelstelling om “te diversifiëren” – verder geeft het bedrijf voorlopig geen commentaar. De Antwerpse maritieme groep wil een langetermijnaandeelhouder worden van Golden Ocean en investeren in een moderne drogebulkvloot.

Enkele jaren geleden had zowel de Belgische familie Saverys (Compagnie Maritime Belge) als de Noor Frederiksen een substantieel belang in Euronav. Beide aandeelhouders hadden echter een compleet andere visie op de toekomst van de sector en de strijd om Euronav resulteerde onder andere in een arbitrageprocedure.

Lees ook: CMB.TECH haalt winst van 831 miljoen euro

In 2023 liepen er gesprekken tussen de belangrijkste aandeelhouders van Euronav: Frontline en CMB. CMB bleek het Noorse Frontline (van Frederiksen, red.) te willen uitkopen voor 18,4 dollar per aandeel. In ruil zou Frontline een deel van de vloot van Euronav verwerven: 24 olietankers, goed voor 2,35 miljard dollar. Zowel beurswaakhond FSMA als het Marktenhof boog zich over de zaak – zonder veel gevolg. Enkele Amerikaanse aandeelhouders probeerden de deal tevergeefs tegen te houden.

De onderhandelingen tussen CMB en Frontline duurden in totaal achttien maanden. Initieel werd nog een fusie van Euronav aangekondigd met Frontline. Die fusie zou de grootste olietankerrederij ter wereld hebben geschapen. De familie Saverys was echter tegen de fusie – door een andere visie op de toekomst – en bleef haar aandeel verhogen in Euronav om de fusie te blokkeren.