Nieuws Antwerpen Daar komt Antwerp Railport

Daar komt Antwerp Railport

Daar komt Antwerp Railport

spoorHet Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen (GHA) heeft samen met de chemiefederatie Essenscia en de koepel van de havenbedrijven, Alfaport het spoorwegbedrijf Antwerp Railport opgezet. Antwerp Railport moet vooral het verspreid vervoer in de haven, de laatste kilometer aanpakken.

NMBS Logistics, de eigenlijke vervoersmaatschappij van de Belgische spoorwegen heeft het financieel moeilijk. De verlieslatende maatschappij veroorzaakte overigens flink wat moeilijkheden in de haven. De aanlevering van de laatste kilometer bleef vaak ondermaats. Met alle gevolgen vandien.

In de haven is in dit opzicht nagedacht over formules om de gevolgen van het falende NMBS Logistics op te vangen. Geopteerd werd voor de oprichting van een eigen spoorwegmaatschappij, Antwerp Railport die als autonome onderneming de service op het vlak van spoorwegtransport zou kunnen verbeteren.

Het Gemeentelijk Havenbedrijf kreeg in dit opzicht de volle steun van de chemiefederatie Essenscia. Vooral de chemiebedrijven doen een intensief beroep op het spoor. Ook Alfaport heeft zich geëngageerd in het project.

Wat de specifieke taak van Antwerpen Railport kan worden is nog niet duidelijk. Er liggen voorlopig vier opties op tafel die variëren van het louter coördineren van het verspreid vervoer tot een volledig uitgebouwde eigen spoorwegonderneming. De finale keuze zal gebeuren in functie van de betrokkenheid van de onderscheiden bedrijven en sectoren, stelt Eddy Bruyninckx, de topman van GHA.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.