Deli XL bouwt nieuw magazijn in Kruibeke

deli

Deli XL heeft verscheidene langetermijncontracten binnengehaald bij het OCMW van Brugge. "Dat is voor ons courante business", zegt site manager Hadewych Goossens van het bedrijf in Melsele. "Grootkeukens schrijven volgens de Europese richtlijnen doorgaans openbare aanbestedingen  uit waar we dan op intekenen." Door de sterke expansie van het bedrijf wordt binnen afzienbare tijd verhuisd naar verruimde magazijnen in Kruibeke.

Olie en margarine, zoet beleg, vruchtenmousse en droge voeding. Dit zijn items die vlot door Deli XL verhandeld worden. Deli XL is een sterk geprofessionaliseerde groothandel die vanuit zijn verschillende distributiecentra rusthuizen, ziekenhuizen, ondernemingen enz. belevert met voedingswaren. Melsele fungeert binnen de groep als Deli XL Flanders en doet het uitstekend. In die mate dat het bedrijf vlakbij de huidige (gehuurde) vestiging in Kruibeke een nieuw magazijn neerzet. "Het gaat om een investering van zeker 12 miljoen euro, een bewijs van het vertrouwen van onze groep in de toekomst", zegt Hadewych Goossens.

Deli XL maakt als oorspronkelijk Belgisch bedrijf deel uit van de Zuid-Afrikaanse groep Bidvest. Het internationale concern heeft met 115.000 werknemers verscheidene vestigingen over de hele wereld. "Wij hebben binnen de groep vergaande autonomie", zegt Hadewych Goossens nog "maar dat neemt niet weg dat wij in onderling overleg toch naar synergiemogelijkheden zoeken. Je kunt altijd iets leren van je collega's. De best practices nemen we altijd over."

Deli XL stelt zo'n 500 mensen tewerk in België. Daarvan 80 in Melsele van waaruit Vlaanderen bediend wordt. Binnen de strategie van de groep werden enkele tijd geleden ook De Clercq Horeca en Zuivel (Oudenaarde), Horeca Langens (Opglabbeek) en Makady (Brussel) opgenomen, gespecialiseerde entiteiten die vooral de horecasector bedienen.

Gedelegeerd bestuurder ThIerry Legat situeert de activiteiten van de groep in België op drie niveaus: de zorginstellingen, de logistieke klanten zoals Quick en Pizza Hut en de grote cateraars zoals Sodexho. "Wij tekenden verleden jaar voor een omzet van zo'n 360 miljoen euro. Daar hebben we een ebit op gerealiseerd van 6 miljoen euro."

"Het gaat er vandaag in onze omgeving heel hectisch aan toe", zegt Hadewych Goossens nog. "De markt is heel erg competitief. De inbreng van de informatica heeft vertrouwde marktpatronen helemaal overhoop gehaald. Een chef-kok interesseerde zich tot voor enkele jaren enkel voor zijn eigen koopprestaties. Vandaag volgt hij op internet ook de prijzen voor zijn grondstoffen. Wij moeten daar ons daar op afstellen en onze business mee laten evolueren."

Overigens zoekt het bedrijf nog altijd bijkomende magazijniers.