Nieuws Antwerpen Dirk Philips gaat scheepsbouwer IHC Merwede leiden

Dirk Philips gaat scheepsbouwer IHC Merwede leiden

Dirk Philips gaat scheepsbouwer IHC Merwede leiden

ihcDe Belg Dirk Philips wordt per 1 september e.k. de nieuwe gedelegeerd bestuurder van de Nederlandse scheepswerf IHC Merwede. De Nederlandse onderneming is een partner van de Antwerpse baggergroep DEME.

IHC Merwede uit Sliedrecht (Rotterdam) behoort mee tot de trots van de Nederlandse scheepsbouw. Het bedrijf heeft samen met zijn concurrent Damen Shipyards de vernietigende stormwind in de West-Europese scheepsbouwindustrie overleefd. IHC Merwede specialiseerde immers in de bouw van baggerschepen en schepen voor de offshore mijnbouw. Het bedrijf maakt ook schepen voor de bouw van offshore constructies. Het is in die sector dat er al enkele jaren terug lijnen uitgetekend werden naar de Antwerpse baggergroep DEME uit Zwijndrecht. In dit opzicht hebben beide bedrijven enkele tijd terug de joint venture, OceanflORE opgericht, een maatschappij die zich toespitst op diepzee mijnbouw.

ORE staat binnen OceanflORE voor Ocean Reserve Extraction. Het gaat erom dat beide ondernemingen de kennis van bagger- en graaftechnieken en de knowhow op het vlak van scheepsbouw en waterbouwkundige disciplines bijeenbrengen. DEME bracht in dit opzicht zijn bedrijf Tideway in, een specialist die met zijn hightecvh materieel met grote nauwkeurigheid kan ingezet worden voor mijnbouw op aangepaste dieptes. Tideway heeft bovendien heel veel ervaring met het aan boord van een mijnbouwschip verwerken van ontgonnen materiaal vooraleeer het vervoerd wordt naar het vasteland.

De ontginning van grondstoffen op de bodem van de oceanen en zeeën zal in de komende jaren ongetwijfeld een groeisector worden. Zeker omdat de grondstoffen op het aardoppervlak geleidelijk uitgeput raken.

Met Dirk Philips wordt de toenadering tussen DEME en IHC Merwede allicht nog versterkt. Zeker omdat Philips als CEO nog een andere Belg bij zich krijgt, namelijk Dave Vander Heyde die CFO is bij IHC Merwede. IHC Merwede telt zo’n tien industriële vestigingen in Nederland en stelt 3000 mensen tewerk. De groep heeft ook filiales in China, Dubai en Singapore.

DEME is een 50% participatiemaatschappij van de Antwerpse holding, Ackermans & van Haaren (A&vH). DEME wordt daarom niet toevallig ook aangestuurd door Luc Bertrand… de voorzitter van A&vH. De overige 50% van de aandelen steken in de portefeuille van de bouwgroep CFE.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.