Nieuws Antwerpen Ecoverbo installeert ook muurtuinen

Ecoverbo installeert ook muurtuinen

Ecoverbo installeert ook muurtuinen

groenEcoverbo doet aan ecologisch geïnspireerde renovatie. Teun Depreeuw en zijn vennoot Johan Janssens willen met hun Antwerpse start-up een duurzaam antwoord geven op de uitdagingen die vooral in de stedelijke agglomeratie op ons afkomen. Ze bouwen isolatiesystemen uit in kruipkelders, verbouwen daken, renoveren woningen.

“Wij ondervinden alvast geen last van de crisis,” zegt Teun Depreeuw. “We gaan altijd voluit en werken vandaag op een orderboek dat nog vol staat tot mei e.k.” Ecoverbo werkt met vier mensen.

Met zijn nieuw intiatief Muurtuin.be heeft Teun Depreeuw ondertussen nog bijkomende initiatieven ontwikkeld. Het was hem al die jaren een steek door het hart om te zien hoe grauw de stad er bijwijlen bij ligt. Lege balkons en sombere gevels zijn niet onmiddellijk een leuk aanzicht. Nogal wat groen geïnspireerde stedelingen willen graag hun kale muren opfrissen maar een groene gevel ombouwen tot een heuse tuin kost al gauw van 500 tot 1000 euro per vierkante meter. Zonder de plantjes.

Na zes jaar experimenteren heeft Teun Depreeuw onderhand zijn eigen concept muurtuin ontwikkeld. Het gaat om een ruime kader met vakken waarin bloemen, planten of kruiden gehangen kunnen worden. De kader is verkrijgbaar in standaardmaten maar kan ook op maat gemaakt worden. Bovenaan de muurtuin is een darm ingebouwd waardoor de plantjes, desnoods getimed kunnen gewaterd worden.

De muurtuin bestaat uit verschillende modellen: er zijn kaders om aan de gevel, de muur of het balkon te hangen, er zijn ook losstaande systemen om een klassieke tuinmuur te vervangen.

Een groene jongen als Teun Depreeuw is het vooral ook te doen om de vaststelling dat tuinmuren in een stedelijke omgeving ook het gevreesde fijn stof in de lucht kunnen opvangen. Een wetenschappelijk onderzoek door de universiteit van Delft heeft dat bevestigd. In de zomer zorgen muurtuinen voor de nodige afkoeling en zelfs kleine dieren en vogels zullen in de muurtuinen een aangenaam nest vinden.

Nog een voordeel: voor het installeren van een muurtuin heb je geen vergunning nodig. Dat is wél het geval voor de traditionele geveltuinen. En nog zoiets: de muurtuin zorgt niet voor de gevreesde vochtproblemen die veel klimplanten met zich meebrengen.

Bloemen, kruiden en groenten in een muurtuin zijn makkelijk te onderhouden. Het is effectief zoals een groententuin, je hebt er enkel veel minder last met orkruid.

Ecoverbo komt de muurtuin desnoods bij je thuis installeren. Maar je kunt de klus ook zelf klaren. De systemen zijn immers in de maten 120×200 cm of 60×200 cm afzonderlijk te verkrijgen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.