Fiscus viseert stichters Studio 100

samson

De speciale belastingcontrole bij Studio 100 en het plotse faillissement van de dancing Noxx hebben voor opschudding gezorgd in de Antwerpse amusementswereld. De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) onderzoekt een kapitaalvermindering bij de holding rond Hans Bourlon en Gert Verhulst, de stichters van Studio 100. Het faillissement van de Noxx zou dan anderzijds opgezet spel zijn.

De BBI stoort zich kennelijk aan de financiële operatie die Hans Bourlon en Gert Verhulst opzetten bij hun gezamenlijke holding boven Studio 100. Bourlon en Verhulst blijken 12 miljoen euro uit de maatschappij gehaald te hebben. Ze hebben daarop geen belastingen betaald.  Volgens de BBI was dit evenwel een dividend waarop ze dus 25% voorheffing dienden te betalen.

Bourlon en Verhulst betwisten dat. In een gesprek met de krant De Tijd stelde Hans Bourlon "dat de financiële adviseurs hen vooropzetten dat een kapitaalvermindering in dit opzicht een correcte manier van werken was. Wij proberen gewoon zaken te doen zoals het hoort. En we betalen graag belastingen. Maar dan maakt de BBI daar nu toch een probleem van. Dan zijn de regels onduidelijk en heb je als ondernemer geen enkele rechtszekerheid meer. Hier is zeker geen sprake van fraude. Het gaat ook om een persoonlijke holding van Gert en mezelf."

Studio 100 is als entertainmentgroep gegroeid uit het initiatief van Gert Verhulst en Hans Bourlon. Het bedrijf uit Schelle heeft met talloze kinderfiguurtjes als Maya de Bij, Samson,  Kabouter Plop, Bumba e.a. een internationale reputatie bijeengewerkt. Studio 100 beheert ook verscheidene pretparken zoals Plopsaland in Adinkerke en stuurt zelfs de meidengroep K3 aan.

Noxx blijft open

Eerder verleden week verklaarde de Antwerpse handelsrechtbank de dancing Noxx failliet. De aangestelde curatoren  hadden anvankerlijk zo hun twijfels bij de zaak en vreesden dat een en ander opgezet is als een sterfhuisconstructie om de schulden aan te zuiveren.

Het faillisement ging immers alleen om de uitbatingsvennootschap achter de dancing zelf.  Die zorgde enkel  voor de exploitatie van de dancing en voor het personeel.  De vennootschap zou een schuldenlast van 3,7 miljoen euro opgelopen hebben. Het gebouw zelf en de inrichting blijken evenwel in een andere vennootschap, Noxx Antwerp ondergebracht te zijn.  De bestuurders van alle betrokken vennootschappen zouden dezelfde zijn. Een en ander moest kennelijk een snelle overname mogelijk maken.

Ondertussen kondigt Noss Antwerp aan dat het effectief de uitbating van de dancing wil verder zetten en in dit opzicht ook het handelsfonds, inclusief de personeelsleden overneemt. De club zou in dit opzicht dan ook gewoon open blijven.

Verwant en interessant: