Foto: rr, Frederik Beyens Foto: rr, Frederik Beyens

Nathalie Vleeschouwer neemt na meer dan 30 jaar afscheid van haar merk Fragile: “We haalden zwangerschapskleding uit de taboesfeer”

Fragile, het zwangerschapskledingmerk van Nathalie Vleeschouwer, met een winkel in de Kammenstraat in Antwerpen, gooit de handdoek in de ring. Begin oktober worden de laatste stuks op een stockverkoop verkocht. De boetiek waar Vleeschouwer haar eigen collectie aanbiedt, blijft wel gewoon open. Fragile was het eerste merk dat in de jaren negentig stijlvolle zwangerschapskleding uitbracht en die zo uit de taboesfeer haalde.

Nathalie Vleeschouwer was 22 jaar toen ze op het idee kwam om stijlvolle zwangerschapskleding te ontwerpen en te verkopen. In april 1990 kwam haar idee tot leven in het merk Fragile, toen nog in een kleine winkel in de Lange Nieuwstraat. “In die tijd heerste er een taboesfeertje rond zwangerschapskleding”, vertelt ze in een eerder interview. “Het aanbod was beperkt tot lelijke collecties die je in de kelder van de chique boetieks vond. Ik wou zwangere dames een stijlvol alternatief bieden.” Dat stijlvolle alternatief was een gat in de markt en sloeg meteen aan bij zwangere vrouwen.

Acht jaar na de lancering verhuisde ze haar winkel naar de Kammenstraat. Op dat moment had Fragile ook een vestiging in Brussel en Kortrijk. “De fysieke winkels waren voor ons de ideale manier om ons verhaal te vertellen. Wij haalden zwangerschapskleding uit de taboesfeer van de kelder en maakten er daarom altijd een erezaak van om de moeders in spe te ontvangen in mooie boetieks”, aldus Vleeschouwer. De vraag naar een gewone collectie steeg en in 2010 lanceerde ze het modelabel Nathalie Vleeschouwer dat ze onderbracht in het pand bij Fragile in de Kammenstraat. Een goede keuze volgens de onderneemster, “want zonder dat label zou ons bedrijf niet meer bestaan”.

Oversized kleding

In 2020 merkte de ontwerpster dat de vraag naar zwangerschapskleding daalde. Steeds meer zwangere vrouwen ruilden hun speciale kledij in voor oversized kleding die ze tijdens maar ook na de zwangerschap konden dragen. De ontwerpster gaf ook toe dat Fragile niet haar meest winstgevende merk was. Toch wilde Vleeschouwer de klanten die wel kozen voor speciale zwangerschapskleding niet in de steek laten. Fragile bleef naast het label Nathalie Vleeschouwer verder bestaan.

Maar nu, drie jaar later, komt er toch een definitief einde aan het zwangerschapskledingmerk Fragile. Op 4 oktober houdt de winkel nog een stockverkoop met ook enkele stuks van het label Nathalie Vleeschouwer.