Horecauitbater Franky Verlaeckt van restaurant El Puerto aan de Waalse Kaai had afgelopen weekend een fantastische omzet. Foto: Joris Herregods, Jan Van de Perre Horecauitbater Franky Verlaeckt van restaurant El Puerto aan de Waalse Kaai had afgelopen weekend een fantastische omzet. Foto: Joris Herregods, Jan Van de Perre

Horecazaakvoerder aan Park Zuid: “Als ik had geweten dat honden hier gingen racen, had ik mijn tweede zaak geopend”

De horeca in Antwerpen kijkt zeker tevreden terug naar het bezoek van de reuzehonden van Royal de Luxe. “De onvoorspelbaarheid van het evenement en het weer maakten er wel niet gemakkelijker op”, zegt Davy Brocatus, voorzitter van Horeca Antwerpen.

Het bezoek van Bull Machin en Xolo aan Antwerpen bracht 760.000 mensen op de been. Voor de horecazaken, op de plaatsen waar beide honden kwamen, waren het hoogdagen. Alleen was het voor de cafés en de restaurants niet altijd eenvoudig.

“Een onderdeel van dit evenement is natuurlijk het onvoorspelbare”, zegt Brocatus. “Niemand weet juist waar de honden gingen komen. Dat maakt het voor zaakvoerders moeilijk om zich daar op voor te bereiden. Zo hadden enkele zaken aan Park Zuid, de voormalige Gedempte Zuiderdokken, op zondag hun wekelijkse sluitingsdag. Als ze hadden geweten dat Bull Machin en Xolo daar heel de namiddag zouden racen, dan hadden ze open geweest.”

Davy Brocatus. Foto: Jan Van der Perre
Davy Brocatus. Foto: Jan Van der Perre

De stortbuien waren een andere kanttekening, zeker voor die horecazaken met een terras. “Bij beter weer hadden deze dagen echt wel een grotere topper geweest”, zegt Brocatus. “Toch gaan we niet klagen. Voor Antwerpen was dit een topevenement op vlak van imago en beleving.”

Franky Verlackt van restaurant El Puerto aan de Waalse Kaai had een fantastische omzet. In aanloop naar het evenement was er bij hem wel wat wrevel omdat de stad had gecommuniceerd dat de terrassen allemaal weg moesten. Het bleek om een misverstand te gaan. Verlackt is positief dat door dit evenement de wijk terug bij de stad hoort.

“Alleen betreur ik het gebrek aan communicatie tijdens het evenement”, zegt de zaakvoerder. “Ik dacht dat beide honden alleen zouden overnachten in het park en daarna weer de stad zouden in trekken. Nu bleek dat ze zondag heel de dag in de buurt bleven en gingen racen. Ik heb hier ook een tweede horecazaak, maar die was gesloten, net als de helft van de horecazaken aan de Vlaamse en Waalse Kaai. Als de zaakvoerders iets meer informatie hadden gehad, dan hadden die zeker allemaal open geweest. De cafés en restaurants die wel open waren, hadden het heel druk. Ze werden overspoeld en er was geen extra personeel opgeroepen.”

Franky Verlackt. Foto: Joris Herregods
Franky Verlackt. Foto: Joris Herregods