Innovatieprijs voor Agfa Graphics

agfaatje

Agfa Graphics heeft met zijn nieuwe lagemigratie-inkt de essenscia Innovation Award gewonnen, een prijs die innovatie in de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences bekroont. De nieuwe inkt en bijhorende inkjetdruktechnologie van de groep uit Mortsel zijn zeer duurzaam en voor het eerst ook geschikt voor drank- en voedselverpakkingen. Binnen de groep wordt erover beraadslaagd of rond het project allicht een nieuwe fabriek zou kunnen gebouwd worden. Luc Delagaye, President van Agfa Materials, kreeg de prestigieuze Award uit handen van prinses Astrid tijdens een plechtige ceremonie op het Academiënpaleis in Brussel.

De essenscia Innovation Award is de tweejaarlijkse prijs die essenscia, de federatie van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences, uitreikt aan een project dat een concrete, innovatieve oplossing biedt voor problemen van vandaag of morgen. Met de prijs wil de federatie de voortdurende innovaties uit de sector extra in de verf zetten en bij het grote publiek bekend maken. De winnaar krijgt een cheque ter waarde van 30.000 euro.

Voor deze tweede editie heeft de jury in totaal 25 projecten ontvangen, allen van opmerkelijk hoge kwaliteit. “De criteria waarop de jury de projecten beoordeelt, zijn originaliteit, het potentieel om toegevoegde waarde en werkgelegenheid in ons land te creëren, de bescherming van het intellectuele eigendom en de bijdrage aan duurzame ontwikkeling”, zei juryvoorzitter François Cornélis.

Na beraadslaging heeft de jury 7 projecten genomineerd waaruit 1 winnaar is gekozen: Agfa Graphics voor zijn “lagemigratie-inkt”. In tegenstelling tot industriële inkjetinkten volhardt deze inkt wel op oppervlaktes als botervlootjes of plastic drankflessen. Dat maakt de inkt zeer voedselveilig op delicate verpakkingen. Bovendien is er minder inkt nodig en kan alles sneller in productie gaan. De etenswaren krijgen sneller een etiket, liggen dus eerder in de winkelrekken, waardoor de producten langer houdbaar zijn.

Op het project is tien jaar gewerkt door een ploeg van zo'n 50 mensen. Er wordt nu over gediscussieerd of het nieuw type inkt allicht de inzet kan worden van een nieuw investeringsproject. Daarbij zou ook de bouw van een fabriek de inzet kunnen worden.

De andere genomineerde projecten waren:
• Proviron uit Hemiksem/Oostende met een voedingssupplement voor kuikenvoeder waardoor antibiotica overbodig worden
• Eurogentec uit Seraing met een unieke technologie om DNA-plasmide, nodig voor vaccins, te produceren op veel grotere schaal en goedkoper dan tot nu toe mogelijk was
• Airopack uit Heist-op-den-Berg met een nieuwe spuitbus zonder gas, gemaakt van recyclebaar en doorzichtig plastic
• Realco uit Louvain-la-Neuve met een enzymatisch middel dat door de pantser van een biofilm breekt en hardnekkige bacteriën in ziekenhuizen en restaurants vernietigt
• Recticel uit Wetteren met ultralichte dashboards die te vinden zullen zijn in de nieuwe generaties wagens van de grote autoconstructeurs
• Taminco uit Gent met een solvent, afbreekbaar in het milieu en veilig voor de gezondheid

Ook minister van Economie, Werk en Consumentenzaken Kris Peeters benadrukt de noodzaak “dat de industrie van morgen innoveert en haar core business in België verankert”. “Wij willen daarom een klimaat creëren dat ondernemingen toelaat te groeien en producten af te leveren met groot exportpotentieel. We maken het voor ondernemingen aantrekkelijk om in België te investeren. Dat doen we niet enkel door de loonlasten te verlagen, maar ook door een lokale Belgische afdeling op te richten van het Unified Patent Court, waar bedrijven in het Nederlands, Frans, Engels en Duits terechtkunnen. Daarmee garanderen we ten volle dat bedrijven in België kunnen profiteren van het Europese octrooi dat een uniforme bescherming biedt. Deze aandacht voor het octrooirecht is een fundament van een gezond investerings- en innovatieklimaat.”

De jury van de essenscia Innovation Award bestond uit enkele topmensen uit de academische en economie wereld: voorzitter François Cornélis (gewezen Vice Chairman Executive Committee Total), Rik Vanpeteghem (CEO Deloitte Belgium), prof. Koen Debackere (gedelegeerd bestuurder KU Leuven Research & Development), prof. Benoît Gailly (hoogleraar Innovatiemanagement aan de UCL) en Yves Verschueren (gedelegeerd bestuurder essenscia).