Nieuws Antwerpen INOVYN ontwikkelt eerste met waterstof aangedreven binnenschip

INOVYN ontwikkelt eerste met waterstof aangedreven binnenschip

Het binnenschip zal grondstoffen vervoeren tussen Antwerpen en Jemeppe

INOVYN ontwikkelt eerste met waterstof aangedreven binnenschip

INOVYN, dat deel uitmaakt van INEOS, kondigt een partnerschap aan met de Nederlandse VT Group (Verenigde Tankrederij) voor de bouw van Europa’s eerste op waterstof aangedreven bulkschip voor vloeibare chemicaliën.

Het met waterstof aangedreven binnenschip zal essentiële grondstoffen voor INOVYN vervoeren tussen haar vestigingen in Antwerpen en Jemeppe. De koolstofarme waterstof die het binnenschip zal aandrijven, is een bijproduct van INOVYN’s chemische productieactiviteiten.

VT Group zal een bestaand binnenschip uitrusten met waterstoftechnologie en daarbij de traditionele dieselmotor vervangen. Dit zal de jaarlijkse CO2-uitstoot met ongeveer 1.000 ton verminderen.

2 miljard euro

Wouter Bleukx, Hydrogen Business Manager bij INOVYN: “Met deze ontwikkeling maakt INOVYN de decarbonisatieagenda van INEOS verder waar, als onderdeel van het eerder aangekondigde investeringsprogramma van 2 miljard euro. Vervoer op waterstof zal een cruciale rol spelen in het Europees pad naar klimaatneutraliteit.” VT Group zal namens INOVYN eigenaar en exploitant zijn van het nieuwe binnenvaartschip.

INOVYN, dat deel uitmaakt van INEOS, is Europa’s grootste producent van vinylproducten en staat in de top drie wereldwijd. Met een jaaromzet van € 3,1 miljard heeft INOVYN circa 4.200 werknemers en chemische productie-, verkoop- en marketingactiviteiten in 8 landen in Europa.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.